Пронађите чланак :

уторак, 22. август 2017.

Радован Новаковић, Унија студената Ужица : „ Младима није место у данашњој политици“






Радован Новаковић,  рођен је у Ужицу, у коме је завршио Основну школу и Ужичку гимназију. Основне академске студије на Правном факултету Универзитета у Београду завршио је са просеком 9.37 , на коме је тренутно студент мастер студија на кривичноправном модулу. Добитник је више стипендија и признања, како националних тако и међународних.  Унију студената Ужица основао је 2012. године којом је до данас руководио реализацијом на десетине пројеката, семинара, предавања, међународних размена, хуманитарних акција и других волонтерских активности. У овом интервјуу открива нам нешто више о настанку и активностима Уније, али и о младима, изазовима и проблемима са којима се на свом путу суочава.

Одакле идеја да се покрене Унија студената Ужица?

-Унија студената Ужица настала је пре четири године. Све је почело од спонтаног разговора студената Правног факултета Универзитета у Београду међу којима се родила идеја да створимо чврсто језгро међу студенатима који долазе из Ужица и уопште Златиборског округа. Све са жељом да бисмо једни другима помагали, лакше се борили са проблемима са којима се суочавамо готово свакодневно и да, колико је то могуће, створимо сервис који ће свим нашим студентима гарантовати минималан вид заштите, а нарочито добре и квалитетне информисаности. Наше идеје смо проширили на остале факултете најпре у Београду, а онда и на друге универзитетске центре, у Србији  и  Европи. Данас Унија представља здрав и ефикасан систем, у коме се напредује искључиво знањем, радом и посвећеношћу,  а  тренутно смо присутни  на преко 40 факултета где поносно представљамо 1100  студената.

Које су главне активности Уније?

-Ми не чинимо само групу младих које се окупља да би се дружила, размењивала искуства и међусобно се помагала, већ је један од наших основних задатака реализација активности, које су унапред осмишљене у циљу да се друштвени живот студената у нашем родном граду али и у читавој Западној Србији, покрене. А свима онима који ће убрзо постати студенти јасно покаже, да је потребно јако мало труда да се окупе квалитетни, способни, млади и образовани људи, којима примарни интерес није да из нашег града и наше земље одлазе, већ да се суоче са проблемима и дају свој активан допринос у њиховом решавању. Чланови Уније су одлични студенти који ефикасно испуњавају све своје академске обавезе. За разлику од других, мало слободног времена које нам преостане, ми усмеравамо ка нашим активностима и тиме директно утичемо на квалитет нашег живота. 

Чини ли Вам се да је слика младих у друштву све пасивнија и да их је тешко заинтересовати / анимирати?

- Мислим да је то једним делом тачно, али ми смо јасно својим постојањем и досадашњим ангажовањем демантовали такав став. Младе итекако занима много тога , а највише егистенцијално питање тј. где ће  и од чега живети. Оне који желе да се врате у Ужице највише занима да ли ће у свом граду наћи посао? Пасивност која постоји код одређеног броја младих је сасвим логична последица непостојања јасне визије будућности младих у нашој земљи на нивоу читавог друштва. Летаргичност која се јавља потиче од неповерења које као млади имамо према уобичајеним друштвеним токовима. Једноставно речено, млади не верују више никоме осим себи самима и њима сличнима. 
 
Јесу ли активности Уније ограничене само на територију града Ужица?

-Објективно гледано, на целој територији Западне Србије. Наша Унија је најбројнија организација младих са преко 1100 чланова, тако да представља итекако релевантан друштвени фактор без кога се како данас тако и у будућности не може одлучивати о свим оним питањима која се тичу младих. То је статус за који смо се изборили својим радом. Као организација младих, давно смо прерасли капацитете самог Ужица и наметнули се и као регионална организација на нивоу Златиборског округа и Западне Србије. Од те нове одговорности не треба бежати, јер је то најбољи начин за наш даљи развој, али је веома важно и за наш град који позиционирамо као центар региона, што је статус који Ужице заслужује, по свим карактеристикама.

Изборили сте се за градске стипендије које су претиле да се сведу на нешто друго, у више наврата Вашом борбом успели сте да снизите цену карте за аутобуски превоз на релацији до Београда, остали сте познати као тврд преговарач, који не прави тако лако компромисе? 

-Па ако знате да се борите за исправне циљеве и у томе имате апсолутну подршку чланова, онда заиста нема простора за било какве компромисе. Компромисе правим само онда када је то нужно, а да притом не нанесем штету људима које представљам и чију подршку имам. У Унију смо направили такав дух, зато и не треба да чуди зашто скоро 90 % студената верује у потезе руководства Уније.  Што се тиче другог питања, са тим сам се суочавао веома често, а увек сам одговарао исто - да иза мене стоји  искључиво одговорност према људима који ми верују и којима ја верујем, наших 1100 чланова.



Недавно сте добили награду „Чувар традиције“ у области заштите и унапређења положаја младих ?

-Искрено, не оптерећујем се доделом различитих награда или признања, али ова награда представља за мене нешто посебно, поготову јер ми је додељена у родном крају. Својеврсну потврду да је мој досадашњи, готово четворогодишњи ангажман у овој области био прави избор. Са друге стране, она представља и подстрек како за мене, тако и за све оне који се одлуче да крену мојим путем, да се млади морају организовати како би умели да заштите своје интересе али и унапреде свој положај. Не сматрам да награда припрада искључиво мени, због тога сам је посветио свим студентима Ужичког краја, а посебно тиму активних чланова у Унији. 

Ако смо добро обавештени, недавно сте напустили руководеће место у Унији?

-Унија је основана са циљем да траје много година и да служи ужичким студентима, па и онда када ми који смо је основали не будемо студенти.  Осетио сам да је време да се направи пресек и да руковођење Унијом препустимо млађој генерацији ужичких студената, која ће храбро, одлучно и самоуверено штитити интересе студената и других младих у ужичком крају. Ко ће бити нови председник мање је важно од тога да се очува здрав дух и енергија, коју смо градили годинама и по којој смо као организација остали препознатљиви у целој земљи. Искрено се надам да би нови председник могао бити лепшег пола.

Ко све може да буде члан Уније?

- Да бисте постали наш члан довољно је да се јавите на нашу facebook страницу где ћете добити даље информације.

Који су Ваши лични планови за будућност?

-Као и велика већина младих у Србији ни ја не верујем у традиционалне политичке странке. Да имам намеру да се бавим данашњом политиком, свакако не бих радио све оно што сам до сада урадио на плану заштите и унаређења положаја младих у нашим крајевима. Младима није место у данашњој политици. Искрено верујем да класично политичко деловање није једини начин да остварите своју визију. 
 
Хоћете ли за крај да поделите са нама Вашу визију?

-Мислим да је рано да о томе причамо, али надам се да ћемо ускоро и о томе моћи говорити у годинама које следе.

                                                                                            ВЕСТИ/Н. Ковачевић
                                                                                            Фотографије : Приватна архива

0 коментара:

Постави коментар