Пронађите чланак :

уторак, 22. август 2017.

РАСПЕВАНА УЖИЧКА СЦЕНА






Ужице и његова околина  били су почаствовани богатим уметничким садржајима и посетама великих музичких стваралаца.


Златиборско село Рожанство као прекрасна оаза лирско – епске ритмике показало је недавно своје уобичајено гостољубље. Прецизније у недељу 06.08. на традиционалној змајевачком дружењу  на „Сусретима на Змајевцу“ поред бројних учесника у програму су учествовали и почасни гости: Оливера Катарина, Јасна Кочијашевић и Драгослав Михајловић Канаринац. 

Песма „Тамо далеко“ из грла Оливере Катарине дирљиво је одјекнула  овим златиборским селом  и тиме означила почетак манифестације. Након  дуготрајног аплауза ова  бесмртна дива је узвикнула “ Песма нас је одржала, њојзи хвала! Драги моји срећна сам што сам са вама. Овде су моји корени. Овде дишем пуним плућима!"


 У наставку програма низале су се изворне песме у интерпретацији шеснаест изворних певачких група из разних крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Косова и Метохије. Традиционална кола из свих крајева Србије у интерперетацији Удружења грађана „Ере“ употпунали су ужитак присутних. Књижевница Маријана Дешић  и представница младих снага Христина Ршумовић  јаким беседама такође су допринели овој светковини. 

Од 2014. године на овој манифестацији додељују се престижне награде  „ Чувар традиције “ појединцима или удружењима који су својим радом допринели очувању традиције и културног богатства наше земље. Од прошле године уведена је и награда за трајан допринос очувању традиције. 

Жири у  саставу  проф. др Весна Васовић, новинар Немања Ковачевић и организатор Милунка Томашевић Хаџија награду за трајан допринос очувању традиције уручили су Оливери Катарини, Јасни Кочијашевић и Миланки Карић.

У образложењу награда председник жирија проф.  др Весна Васовић је појаснила  да су награде припале онима који нису комерцијализовали своје наступе,  који су остали на бранику нашег аутентичног музичког неба и који су допринели да наша  изворна песма и народно стваралаштво трају и  буду стожер који ће нас  очувати и осколити за даље.

Дакле, признање је припало уметницима који су обогатили нашу нациналну музичку ризницу  традиционалним тоновима и то госпоствено, продуховљено, аутентично и памтљиво. 
 
Остале награде чувара традиције златиборског краја отишле су у  руке онима који су кроз новинарски ангажман,  едукацију,  хуманим акцијама за побољшење положаја мадих промовисали златиборски крај и нашу народну традицију.

Реч је о Николети Петровић Дојчиновић (новинару и уреднику РТС-а)  која је је показала изузетно интересовањена пољу заштите духовне музике, Јелени Милошевић ( новинару и уреднику Пинк ТВ) за очување традиционалне песме и игре, Мири Митровић ( новинару и водитељу ужичких телевизија) за промовисање породичних , правих вредности и за афирмацију Златиборског краја, Софији Бунарџић ( директорки Уметничке школе Ужице) за промовисање и неговање уметничке керамике и грнчарије, Радовану Новаковићу ( у категорији за унапређење положаја младих), Изворној певачкој групи " Мокра Гора " Зубин поток за очување изворних песама Косова и Метохије и Нади Вукићевић (новинару  и писцу) за промовисање Златиборског краја.




ž  

Водитељи манифестације  Немања Ковачевић и Ружица Благојевић  су у уиграном ритму, сјајним досеткама и природним наступом шармирали бројну публику. О овом сведече не само позитивни утисци присутне публике и самих учесника програма , већ и свих оних који су се посредством медија укључили у ову “ змајевачку причу“. Још једном се показало да праве вредности као што су традиција, изворна – традиционална песма и игра, чаробно ткање стихова још увек могу да нас испиришу  и да нас подстакну да будемо бољи. 



Недељна манифестација наставила се и у понедељак у ужичком  Градском  културном центру где су наши суграђани наставили да другују са  Оливером  Катарином која је публику провела кроз своје снажне стихове и сећања. У препуној сали у присној, такорећи фамилијарној атмосфери ова јуникиња нашег времена потврдила је мисао  великог жупана Стефана Немање да песма и  игра чине народ и да је њихово очување  императив опстанка.



 
                                                                                                              
                                                                                                  ВЕСТИ/Р.В.
                                                                                                 Фотографије : Игор Ђорђевић
                                                                                                             

0 коментара:

Постави коментар