Пронађите чланак :

петак, 15. новембар 2013.

" KNJIGA NA DAR "

Književni klub Rujno iz  Užica, u  okviru akcije Darujmo reč uspešno je sproveo  , još  jednu  akciju darivanja knjiga u osnovnoj školi : „ Aleksa Dejović  u Zlakusi. Akcija je održana  uz program učenika  Medicinske škole iz Užica, Književnog kluba Rujno  i učenika  škole „ Aleksa Dejović  iz Zlakuse.


Idejni tvorac akcije „ Darujmo reč je naša književnica, koja živi u Francuskoj, Zorica Sentić. Cilj akcije je da svaka seoska škola  u Srbiji ima  svoju biblioteku. Ove godine, zajedničkom saradnjom  Književnog kluba „ Rujno  i Medicinske škole  obogaćen je fond biblioteke u osnovnoj školi u Biosci. Od  tada  Književni klub „ Rujno  nosilac  je  ove akcije za Užički kraj.
  
Predsednica književnog kluba „ Rujno  Milijana - Mika Golubović bila je prijatno iznenađena reakcijom dece koja su bila obradovana poklonima tj. dobijenim knjigama i istakla  je :

" Ove knjige ulepšale su   školsku godinu ovoj deci,  a nadam se da će i narednu. Tako malo treba da se izmami dečji osmeh, pa se nadam da će biti još puno dobrih ljudi koji će svojim poklonom mamiti osmeh sa lica naše dece. Akcija i dalje traje, tako da svako ko želi da pokloni knjigu deci iz seoskih škola može to da učini u  Književnom klubu Rujno” na telefon  064/266-0520.  Hvala Vam u ime dece!" 

Radovan Pavlović , učitelj škole " Aleksa Dejović " povodom ove akcije rekao  je:

"Za ovu akciju  saznao  sam sasvim slučajno pre nekih sedam dana. Preko društvenih mreža upoznao sam predsednicu Književnog kluba „Rujno”, Miku Golubović, i pitao da li naša škola može biti ta koja će dobiti knjige. Evo, to se i desilo. Knjige i te kako znače ovoj školi, budući da škola nema ni biblioteku ni prostor za nju. Imamo samo bibliotečki kutak, nekoliko polica u učionici, gde su učenicima dostupne knjige. Deca će svakako biti srećna što imaju i popularnu dečiju literaturu, pored obavezne lektire. Nadam se da je ovo početak stvaranja jedne biblioteke. Budući da sam bivši bibliotekar, nastojim deci da pokažem vrednost knjige u životu, nastojaću da uradim, u saradnji sa Književnim klubom Rujno, što je moguće više da dobijemo jednu pravu biblioteku."


Pozitivnu atmosferu i knjigama ispunjenu učionicu,  ulepšali su članovi dramskog i recitatorskog studia Medicinske škole, pesnici književnog kluba  Rujno”:  Dara Rajšp, Ksenija Šupić, Valentina Zlatanović – Marković i Gordana Rogić.


Umesto  luksuznih poklona,  poklonite mališanima knjige ili se setite svojih prašnjavih školskih lektira i davno zaboravljenih knjiga. Iznesite ih na svetlo dana i poklonite ih nekoj od seoskih biblioteka. Setite se misli starih  Latina  koji su govorili  : “ Preko trnja do zvezda, a knjige često vode upravo tamo, ka zvezdama.

                                                                                                               Tekst: N.K. 
                                                                                                               Fotografije: Milunka Nikolić




2 коментара:

BRAVO BRAVO BRAVO
DIRNUULI STE ME
HVALA
NEMAM RECI ZA SADA ...ALI NACI CU IH
I VRATIT CU SE DA IH OSTAVIM
PRODUZITE DA DELITE
DELITI TO JE NAJVECI TALENAT NA SVETU I TO SE VAMA VRACA
LJUBIM VAS
POZDRAVCE IZ NICE

Bravo ovo je lepo videti nema sta

Постави коментар