Пронађите чланак :

петак, 17. јул 2015.

ТАРА ДОМАЋИН СТУДЕНАТА ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА




У периоду од 2. до 16. августа 2015. године на Тари, више од 250 студената архитектуре и дизајна из Европе и света, окупиће се на радионици TARA Ground Zero. Окупљени студенти, заједно са интернационалном екипом ментора, радиће на пројектовању и извођењу објеката и мобилијара од дрвета, а са циљем просторног унапређивања Националног парка Тара и његове туристичке понуде, а у сврху промоције одрживог развоја и умрежавања младих професионалаца.

- Пројектовање мобилијара различитог карактера од клупе , карте , монтажно  - демонтажних кућица изводиће се од локално доступних материјала тј. дрвета који је донирао Национални парк Тара, под покровитељством Министарства пољопривреде и екологије. Поред младих уметника, Тару ће тих дана посетити и велики број предавача из Еропе и света. Биће  учесника из Канаде, Мексика, Израела... Овај догађај је јако битан за нашу земљу, али и за промовисање Таре као туритичке дестинације., истиче Марко Наумовић, архитекта , главни организатор радионице и председник Удружења будућих архитеката и дизајнера Србија.


Радионицу MEDs - Meeting of Design Students основали су 2010. године студенати из различитих држава и различитих области дизајна. Радионица је створена са циљем да здружи различите области дизајна ( архитектуру, унутрашњу архитектуру, индустријски дизајн, графички дизајн ), а по угледу на идеју Bauhaus-a о синергији креативних дисциплина. Ова интернационална архитектонско-дизајнерска радионица, која се сваке године одржава у другој земљи, после Љубљане, Истамбула, Лисабона, Даблина, по први пут измешта се ван градског језгра и сели се у нетакнуту природу, а за тему бира дрво - локално доступни материјал. Одморишта, кућице, осматрачнице, игралишта, сплавови, клупе биће израђени од природних материјала за време трајања радионице и готови постављени на локације националнох парка Тара као дар природном благу Србије и туристички атрактивној дестинацији. Поред израде различитих објеката од дрвета биће одржана предавања о екологији као и радионице које имају за циљ очување природе кроз рециклажу и рестаурацију старих аутентичних кућа.

                                                                 B92 Video Printscreen

  - Пријаве као и све неопходне информације, али и промотивни спот  можете пронаћи на званичном  сајту радионице www.medstara.com. Овом приликом позивам  све заинтересоване студенте архитектуре и дизајна, младе професионалце и мотивисане наставнике да учествују у радионици, истиче Катарина Рогановић, једна од организаторки радионице.


Овај догађај поред едукативног карактера, има и забавни карактер, где се поред израде озбиљних пројеката одржавају и незаборавне националне вечери земаља учесница.

Фотографије :  http://galerijatara.rs, B92 Video Printscreen

0 коментара:

Постави коментар