Пронађите чланак :

субота, 8. август 2015.

" СУСРЕТИ НА ЗМАЈЕВЦУ " - ПЕСМА И ИГРА ЗА ОЧИ И ДУШУ






Вашари , сабори, панађури имају дугу традицију у српском православном народу. У вези су са црквеним празницима, а окупљања су најчешће око храмова и богомоља, али и на другим местима погодним за саборовање кола.

Од прошле године на овој манифестацији  уручује се награда Чувар традиције Златиборског краја“. Прве године награду је добио Немања Ковачевић – новинар.

Ове године манифестација се одржава 9. августа 2015. године са почетком од 16 часова. Нешто више о манифестацији рекла нам је Милунка Томашевић Хаџија , главна организаторка Сусрета на Змајевцу “ и председница ТД  Извор – Змајевац Рожанство – Златибор: 

- Манифестација “ Сусрети на Змајевцу “ је новијег датума , и у склопу је вашара на Змајевцу. Желели смо да спојимо традицију вашара и традицију изворне песме и игре , и да на тај начин добијемо један комплетан догађај , чији је циљ очување традиције Златиборског краја. И успели смо у томе. “ Сусрети на Змајевцу” су традиционални сусрети изворних певачких група, песника, писаца, солиста, фрулаша, трубача, културно уметничких друштава ...) из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Од прошле године увели смо и уручење пригодне награде појединцу или удружењу које својим радом доприноси очувању традиције и културног богатства Златиборског краја. Организатори манифестације су  ТД  „ Извор – Змајевац “   у сарадњи са изворном певачком групом “ Распевани Златибор “ из Рожанства, и ТО Златибор. Одзив учесника је веома задовољавајући. Претходних година је било учесника из Србије, Републике Српске , Црне горе, Косова,  а надамо се да ће их бити и из других крајева света .Оно што нас веома радује је долазак људи који желе да пропрате догађај и да у њему уживају, а и да пренесу своје утиске онима који нису били ту и да их на тај начин подстакну да и они дођу следеће године. 

У данашњем времену отуђености и још већег недостатка времена за праву, заједничку забаву, стару, некадашњу песму и игру у заједничком колу, вашари имају такође велики значај. Очувању традиције и обичаја, неговању старог начина певања на бас, извиком, оркестрима трубача, фрулаша, хармоникаша, стваралаштвом писаца и песника овакви догађаји дају могућност да се не забораве , да их млади упознају, воле и сачувају као драгоцено наслеђе предака и дар за потомство које на сопственим, дубоким коренима и предању треба да сагради своју квалитетну будућност.



Историјат :
“ Змајевац је име за извор који извире из једне пећине која се налази у подножју Великог брда, на југоистоку села Рожанства које се налази на Златибору. Вода је хладна током читаве године, а извире у великом млазу ( око двадесет литара у секунди) , да је народ одувек веровао да само змајеви као непозната, натприродна, свемоћна бића могу обезбедити такве изворе који не зависе од временских промена, па током суше исто као и у кишним периодима дају подједанку количину воде. Управо из тог разлога, народ је некада веровао и у њена лековита својства.
Данас овај извор снадбева неколико села квалитетном пијаћом водом, путем савременог система водоводних постројења и цевовода , па је човек, користећи науку , савладао снагу непознатог змаја и подредио је својим потребама.Змајеви су бића из паганских , незнабожачких времена када се све што се разумом није могло објаснити, приписивало непознатим моћним надприродним силама. Испредале су се тако легенде, преносиле са колена на колено, и сачувале до данашњих дана. И када је хришћанско становништво населило ове просторе , празноверје, сујеверје и страх од непознатих бића нису нестали.
Веровало се тако , да је моћни змај у ову пећину долазио сваке године и то у прву недељу после празника посвећеног Светом Илији Громовнику како би се окупао у овом леденом лековитом извору. Народ је приповедао да су га многи видели, и описавао као сјајно биће дугачко као вратило од чијег је тела , уоколо, на све стране, сипала ужарена ватра. Долазио је рано, у зору и нестајао у пећини. Управо из тог разлога народ је , незнано када, али свакако давних времена кренуо да зором долази на овај извор назвавши га Змајевац и да се ради здравља или излечења купа , или умива у његовој леденој води. Сматрало се да челично здравље једног неуништивог змаја даје гаранцију да ће и сваки човек који га следи , купајући се истом водом, постати и остати вечно здрав. Ти доласци на извор ради умивања, прерасли су у све бројнија окупљања, најпре мештана села Рожанства, а потом и других из околних села. А када се већ тако у великом броју нађу заједно и то у недељу када се празнује и не ради, отпочела су дружења , разговори, сусрети, виђења, па понека песма и игра. Тако се усталило саборовање на ливади близу пећине и извора Змајевца, и то увек у недељу после Илиндана који се сваке године слави после Илиндана , а недеља како те године падне. “



Н.К.

0 коментара:

Постави коментар