Пронађите чланак :

четвртак, 13. август 2015.

НОВИНАРИ : СНЕЖАНА ПЕТРОВИЋ, КАТАРИНА ОБРАДОВИЋ И ПРЕДРАГ ИВКОВИЋ - ПОНЕЛИ ТИТУЛУ " ЧУВАР ТРАДИЦИЈЕ ЗЛАТИБОРСКОГ КРАЈА "




Вашари , сабори, панађури имају дугу традицију у српском православном народу. Скупови организовани пре свега, ради забаве, весеља, игре, упознавања и дружења и у селу Рожанству на Златибору , имали су своју дугу традицију. Било их је неколико у току године, али се временом традиција одржавања вашара нажалост није одржала. 

Једино је окупљање на ливади у близини пећине и моћног извора Змајевац опстало и већ 171. годину  чува традицију вековног окупљања и дружења у заједничкој изворној песми и игри . Културно - уметнички програм очувања традиције  новијег је датума , и у склопу је вашара на Змајевцу. Спојем традиције вашара и традиције изворне песме и игре  добијен је комплетан догађај  , чији је циљ очување традиције Златиборског краја.  

Традиционални сусрети изворних певачких група, песника, писаца, солиста, фрулаша, трубача, културно уметничких друштава ...) из Србије, Црне Горе и Републике Српске, сваке године све више добија на значају и вредновању од стране људи који истински желе и који се боре да очувају традицију и корене. 

Отварајући Сабор , главна организаторка манифестације и председница ТД „ Извор Змајевац “ Милунка Томашевић Хаџија, истакла је :
 




-Жеља нам је да спојимо традицију изворне песме и игре и зато су ови сусрети значајни. Надамо се да ћемо се још дуго година окупљати и то у још већем броју и дати свој максималан допринос да од заборава отргнемо све оно што је лепо у нашој традицији. Некада су се људи на вашарима и саборима окупљали због приче, добре песме али и због љубави. Нека тако буде и у будућности.






Од прошле године на овој манифестацији установљено је и уручење награде   Чувар традиције Златиборског краја појединцима или удружењима које својим радом доприносе очувању традиције и културног богатства Златиборског краја. У саставу жирија за доделу награде били су проф. др Весна Васовић ( председница жирија) , новинар Немања Ковачевић (први добитник награде) и Милунка Томашевић Хаџија (главна организаторка манифестације и председница ТД „ Извор Змајевац “). Ове године награде су уручене  мајстору трубе Дејану Петровићу,      Зорица Ивковић Златић ( историчару  уметности) као и новинарима Снежани Петровић ( главна и одговорна уредница јутарњег програма Хепи ТВ) , Катарини Обрадовић
 ( новинарка Гранд народне ТВ) и Предрагу Ивковићу ( уредник јутарњег програма Хепи ТВ ) .


 - Захваљујем се на овом признању. Драго ми је што сам га добила у свом родном крају. Кажу да ко заборави прошлост, осуђен је да је поново проживи, а ја ћу сигурно и даље чувати и неговати традицију , корене и  праве вредности  и следеће године сигурно ћу доћи  на „ Сусрете на Змајевцу “, истакла је новинарка Катарина Обрадовић.


Катарина Обрадовић и Предраг Ивковић 

Снежана Петровић 

Специјалне захвалнице за очување традиције уручене су Златку Парлићу ( председнику Еколошког клуба “ - Ужице ), Дијани Ђорђевић ( новинарки) , Катарини Цицварић ( дирокторки маркетинга у хотелу Палисад “ ) и Данијели Анџић ( власници Златибор турс агенције). 

 
                                          Немања Ковачевић и Дијана Ђођевић

У наставку програма низале су се изворне песме у интерпретацији шеснаест изворних певачких група из разних крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе и Косова и Метохије, најлепша игре из свих крајева Србије у извођењу Удружења грађана „ Ере “ , а својим стиховима манифестацију су украсили и књижевници  Драган Поповић Курузлија, Мика Голубовић и Ружица Благојевић.

Водитељи програма били су Милош Чолић, Дијана Ђођевић и Немања Ковачевић.

Драган Поповић Курузлија, Мика Голубовић и Ружица Благојевић
 И ово издање Сусрета на Змајевцу било је предивно! О томе сведече не само позитивни утисци присутне публике и људи који су учествовали у програму, већ и свих оних који су путем медија чули о томе.  Још једном се показало да праве вредности као што су традиција, изворна – традиционална песма и игра, чаробно ткање стихова још увек могу да врате људима осмех на лице у овим тешким временима, да се чувају и негују и да све нас подсете на непролазну истинитост Завештања великог жупана српског Стефана Немање који каже :

Песма, чедо моје, песма и свирка чине народ.
Свака птица својим гласом пева. И сваки народ има свој глас и своју песму по којој се познаје.
Зато љубите, чедо моје, своју песму и свирку као душу своју. И пазите добро да вам пред кућом никад не засвира туђа песма и не заигра туђе коло.
 



Текст : Н.К. 
Фотографије : Игор Ђорђевић

0 коментара:

Постави коментар