Пронађите чланак :

среда, 2. септембар 2015.

НЕМАЊА КОВАЧЕВИЋ, НОВИНАР : " ПРИМАРНИ СУ ДУХ И ДУША "



„Поручио бих младим људима да се не баве само физикусом, тј. спољим и периферним. Примарни су дух и душа.  Њима треба адекватан третман.“

 Немања Ковачевић, својевремено је проглашен за једног од најхуманијих младих новинара у Србији. Прошле године понео је  титулу  „ Чувара традиције Златиборског краја “ на манифестацији – „Сусрети на Змајевцу “, која има традицију дугу већ 171. годину. На овогодишњим сусретима био је члан жирија за доделу награда „ Чувари традиције“.  У медијима је све запаженије његово настојање на очувњу  изворне песме и игре. За наш портал пружа нам рецепт како у овим новим временима очувати традиционалне вредности.  Открива нам која места у свом родном крају треба обавезно посетити као атрактивне дестинације за одмор. Говори и о свом сусрету са главном и одговорном уредницом музичке редакције РТС – а , Неном Кунијевић, ауторком емисија „ Играле се делије “, „ Лети , лети песмо моја мила “ , „ Твоје песме, моји снови “ , које  трају преко двадесет година и које су најбољи пример очувања народне традиције код нас.


Одкуда толика љубав према традицији, када млади  више потребују свет урбаног?

- Одрасатао сам у фамилијарном амбијенту, који је умео да препозна и фаворизује корен, име и порекло. Кренуо сам са оваквим духовним темељом и годинама касније све што сам  изграђивао било је уствари само наставак исте конструкције, било кад сам учио глуму, пекао новинарски занат или писао песме.

Први си добитник награде „ Чувар традиције Златиборског краја “. Која места би препоручио путницима намерницима која не би требало да заобиђу када дођу у Златиборски крај?

- Топло препоручујем: Семегњево, Доброселицу, Љубиш, Шљивовицу и остала наша села. Захваљујући Милунки Томашевић Хаџији, председници ТД „ Извор Змајевац “ и главној организаторки „ Сусрета на Змајевцу “ упознао сам и Рожанство. Космичко село. Треба га видети и осетити. У њему се спаја епско са лирским. Ту се осећа прави дух западне Србије. Наравно бројни манастирски драгуљи (издвојићу Увац и Дубраву) сведоче о лепоти и духовном сјају ове регије.



Како у овим турбулентним временима младе мотивисати да очувају изворну песму, игру, традицију и корене?

- Мислим да породица као најзначајнија и прва институционална форма едукације и као острво љубави одакле се напајамо  и обнављамо има главну улогу у формирању идентитета. У њеном окриљу формирамо укус и навике. Дакле, морамо имати правилан „ адаптер “ и  оријентација   ће доћи у своје време.

Чули смо у медијима да си имао ту част да сарађујеш и да учиш од госпође Нене Кунијевић , главне и одговорне уреднице музичке редакције РТС – а?

- На моју велику радост упознао сам госпођу Нену. Док сам боравио на снимању летњег издања емисија „ Лети , лети песмо моја мила “ и „ Играле се делије “, видео сам шта значи професионализам. Младалачки ентузијазам, зрела енергија и љубав према послу одреднице су њеног рада. Од таквих људи треба учити. Они са којима пословно сарађује имају привилегију да узрастају уз врхунског зналца. Волео бих да будем један од њих.



Порука за младе људе.

- Поручио бих младим људима да се не баве само физикусом, тј. спољним и периферним. Примарни су дух и душа.  Њима треба адекватан третман. Важно је да негују порив за сазнањем, да се труде да упознају квалитетне људе, своју земљу, обичаје, културу, традицију .... Онда ће имати снаге да се одупру све присутнијој американизацији  као и да остану своји. Ово је императив нацоналног опстанка!

Текст : В. В.
Фотографије : Игор Ђорђевић



3 коментара:

Sve pohvale za tebe Nemanja. Tvoje emisije i tvoja dela su ogromna i hvala ti na svemu. Biljana - Užice

Bravo, bravo, bravo!Sve je ovo zasluzeno u potpunosti, jer sve sto si radio i radis , SRCEM radis. Ponosna sam na tebe i pocastvovana sto saradjujemo. Hvala sto svugde siris pricu o vasaru na Zmajevcu i kulturno umetnickoj manifestaciji koja se tada odrzava, pod nazivom “SUSRETI NA ZMAJEVCU”! Hvala sto mi pomazes da sirimo svest i ljubav o znacaju svojih korena, o vaznosti da shvatimo svi, posebno mladi ljudi da , bez obzira gde zivite imate svoje gnezdo u koje se mozete vratiti, i da niko od nas nije slucajno rodjen bas tu gde je rodjen, i da je jedan dom i jedan koren, a sve ostalo je stablo i nas rast. Ponosna sam sto smo rodjeni u Srbiji, sto nam je ona domovina gde je svaki kraj predivan. Eto, mi smo rodjeni na Zlatiboru i njega volimo i zelimo da svi koji dodju kod nas osete nase srce i nasu dusu.Tvoje srce i tvoja dusa su OGROMNI! Hvala jos jednom.

Bravo NEMANJA !!!! To se zove profesionalizam i uspeh . Srdacan pozdrav za tebe.

Постави коментар