Пронађите чланак :

четвртак, 10. децембар 2015.

Годишња скупштина Удружења оболелих од реуматских болести


Статистика каже да  у Србији од запаљенских реуматских болести (РА)  болује 35 000 одраслих грађана и 2000 деце.  У просторијама Опште болнице у Ужицу одржана је годишња скупшина Удружења оболелих од реуматских болести које постоји од 2009. године. За председницу удружења поново је изабрана  докторка Даница Бешевић.

- Реуматска болест је тешка, хронична, запаљенска, прогресивна  и болест која нас брзо отуђује од друштва . Удружење је формирано са циљем да се путем едукација о болести спречи то што болест носи са собом ( деформације, смањена функционалност... ) али и повећа могућност да болесници  сами себи помогну да сутра не би зависили од помоћи чланова породице , али и да не би дошло до раног инвалидитета, јер се сматра да реуматоид артритис као болест  најчешће  доводи до инвалидитета, истиче др Даница Бешевић.


Овом приликом др Весна Ристановић , интерниста – реуматолог, шеф одсека реуматолога ОБ Ужице одржала је  предавање на тему „ Виши степен безбедности и циљна ефикасност тј. нови видови терапије НСАИЛ “.

Хроничне реуматске болести можемо поделити у две велике групе: хроничне дегенеративне (хронични цервикални синдром, хронични лумбални синдром, дегенеративне болести грудне кичме, коксартроза, гонартроза, артрозе других великих и малих зглобова…) и хроничне запаљенске (реуматоидни артритис, псориазни артритис и анкилозирајући спондилитис и лупус).

Реуматоидни артритис (РА) је хронична (доживотна), системска (може захватити и друге органе, а не само зглобове), прогресивна (постоји ризик од сталног напредовања болести нарочито ако се неадекватно лечи), аутоимуна болест, са непредвидивим током.

Непосредни узрок реуматоидног артритиса још увек није познат. Бројна истраживања су показала да у основи овог обољења највероватније стоји комбинација генетских фактора и фактора спољашње средине. Спољашњи фактори који могу покренути реуматоидни артритис могу бити инфекције вирусом, бактеријом или стресом.

-Први симтоми артритиса су упале зглоба,  оток, бол, малаксалост, болови у мишићима, слабост, температура до 37, 5 C и укоченост посебно у раним јутарњим часовима. Легнете здрави, а ујутро не можете да се покренете и бол је веома изражен. Реуматоидни артритис често симетрично захвата зглобове на телу. У самом почетку типично су захваћени мали зглобови прстију шака, посебно зглобови у коренима прстију, као и зглобови у коренима прстију стопала, истиче др Весна Ристановић, интерниста – реуматолог.


Реуматоидни артритис се нажалост у највећем броју случајева касно препозна и касно дијагностикује.

-Не треба одлагати посету лекару, већ се јавити чим се осете први симптоми болести, напомиње др Весна Ристановић.

Лeчење оболелих од РА подразумева промену животног стила (правилна исхрана, индивидуално програмирано физичко вежбање, избегавање акутних и хроничних стресних ситуација…) и употребу лекова. Да би лечење дало добре резултате неопходна је добра комуникација између болесника и здравствених професионалаца, едукација болесника, подршка породице, колега ...

У народнем периоду Удружење оболелих од реуматских болести (подружница Ужице) планира бројна предавања и трибине отвореног типа у вези са овим болестима.  Телефон путем којег се можете информисати о предавањима , чланству и  раду удружења је 060/ 33 – 44 - 629 , а ту је и сајт који пружа све информације о поменутој теми  www.ors.rs.


Текст : Немања К.


0 коментара:

Постави коментар