Пронађите чланак :

уторак, 22. април 2014.

PROF. DR , BILJANA MIJOVIĆ : " POSLE SMRTI SUPRUGA, OVO MI JE NAJTEŽI PERIOD U ŽIVOTU !!! "



1. Koliko godina radite u zdravstvu, a koliko u prosveti, i šta Vam je najzanimljivije u vašem poslovnom životu?

Zdravstvo i prosveta su moji paralelni poslovi, koje radim sa velikom ljubavlju već dvadesetosam  godina sa povremenim prekidima u prosveti. Kako je raslo iskustvo u zdravstvu i kako se povećavao nivo obrazovanja, tako se paralelno gradila karijera u prosveti. Kao lekar opšte prakse, radila sam u Medicinskoj školi. Sa završenim magisterijumom i kasnije doktoratom moje mesto je bilo sa studentima. Podjednako volim obe delatnosti i one se dopunjuju. Što više iskustva imate u zdravstvu, to više možete da naučite učenike ili studente.
Sve što radim mi je zanimljivo, jer bez interesovanja nema ni uspeha. Međutim, poseban interes pokazujem za uzroke nastanka pojedinih bolesti, što je i osnova epidemiologije kojom se bavim.  Ako znamo uzroke, znamo i kako ćemo te bolesti sprečiti. Najdraže mi je kada sretnem lekare kojima sam predavala i kada vidim da su postali pre svega ljudi, koji u pacijentima vide takođe ljude, koji u  njima vide svoje najbliže ili najdraže  i tako im pristupaju.

2. Kako usklađujete privatne i poslovne obaveze?

Ako vam je porodica na prvom mestu i ako volite ono što radite, onda imate velike šanse da sve uskladite. Dobrom organizacijom i razumevanjem saradanika i članova porodice, ali i velikim zalaganjem može da se postigne kompromis u svemu. A kada se radi još o ženi, onda se imaju i dodatne obaveze. Moj radni dan se završava obično oko 01 čas po ponoći, a u periodu rada na magisterijumu i  doktoratu završavao se i kasnije. Deca nisu smela nikada ispaštati, i zato se rad na usavršavanju odvijao uglavnom u noćnim satima. Disciplina u porodici u pogledu redovnog učenja dece, podele kućnih poslova, razumevanja jednih , drugih itd. , morali su uvek biti prisutni. Moja dva sina i kćerka su shvatili da samo radom mogu postići određene rezultate, jer su to viđali u vlastitoj kući, i onda im nije bilo teško da učenjem i trudom idu ka svojim ciljevima. Postizanjem njihovih ciljeva već smo se i prostorno razišli, sa izuzetkom kćerke, koja je srednjoškolka, pa je još kod kuće. Iskreno se nadam da će moja deca u budućnosti u svojim porodicama negovati našu porodičnu tradiciju, tradiciju rada, poštovanja drugih, zajedništva...


3. Pošto ste u dužem vremenskom periodu direktorka Zavoda za javno zdravlje u Užicu, kakva iskustva odatle nosite?

Da, direktor Zavoda za javno zdravlje Užice sam već sedmu godinu, s tim da sam i četri godine bila direktor jednog od zavoda u BiH pre dolaska u Užice. Za direktora sam imenovana po konkursu i sada mi teče drugi mandat. Na konkursu sam ponudila svoj program rada i svoje planove. Pošto sam svoje planove ostvarila i u privatnom životu, nastojala sam da realizujem i ono što sam zacrtala i u Zavodu. Zavodi za javno zdravlje se za razliku od bolnica i domova zdravlja, finansiraju se sa 50% pružanja usluga na tržištu, što predstavlja dodatni izazov da uradite više i da od toga obezbedite sredstva za poboljšanje uslova za rad, ali i standarda zaposlenih. Ne mogu hvaliti samu sebe, ali pokazatelji koje vide eksterni ocenjivači sistema kvaliteta SRPS ISO 9001:2008 i SRPS ISO/IEC 17025, kao i FQCE fondacija, pokazuju da je urađeno mnogo. Napravljeni su veliki pomaci u nabavci opreme, rekonstrukciji objekta, obezbeđenju uslova za prijem novog kadra, stručnom usavršavanju lekara i zdravstvenih saradnika. Naša ustanova je 2007. godine imala šest lekara specijalista, a danas ima 13 specijalista, dva lekara koji će uskoro završiti specijalizaciju i jednog  lekara koji čeka uslove za specijalizaciju. Tu su zdravstveni saradnici, čije je mesto u našoj ustanovi veoma važno. Rad na savremenoj opremi, u uređenom poslovnom prostoru, obnovljeni vozni park, dobra komunikacija između zaposlenih i između zaposlenih i korisnika usluga Zavoda stvorili su   pozitivan poslovni ambijent u našoj ustanovi. Radi se o mladom kolektivu, svesnom da rad i discilina mogu doprineti ličnoj dobrobiti, a koji su uvek stimulisani na adekvatan način uz poštovanje svih odredbi Zakona o radu  Kolektivnog ugovora.
Iskustvo u rukovođenju ovom ustanovom je veliko i značajno je doprinelo  razvoju preventivne zdravstvene delatnostiu na teritoriji celog  Zlatiborskog okruga. Međutim, ovi rezultati se ne bi mogli postići bez uključenosti svih pojedinaca iz naše ustanove i na tome  sam im zahvalna u ime građana okruga na kome delujemo.

4. Koliko su problemi sa vodom uticali na Vas, odnosno je li Vam taj period bio stresan?

Situacija sa vodom u Užicu je pokazala kolika je nepoznanica , šta su čije nadležnosti i obaveze u pogledu obezbeđenja bezbedne vode za piće. Građani naravno  nemaju obavezu da to znaju, oni treba da dobiju bezbednu vodu za piće, kao proizvod koji plaćaju. Međutim, kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće nije definisana kao opšti interes. Zavodi za javno zdravlje za poslove kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće nemaju isključiva i posebna prava, već te usluge  pružaju po tržišnim principima, na osnovu objavljenih tendera, u strukturi i  obimu koji zahtevaju komunalna preduzeća, koja građane snabdevaju vodom. Kada su u pitanju površinske i otpadne vode, usluge se takođe pružaju na tržištu uz obavezne dokaze o akreditaciji pojedinih parametara ispitivanja.
Kada je u pitanju vodosnabdevanje sa akumulacija, kao što je akumulacija Vrutci, rizici po vodosnabdevanje se mogu procenjivati ne samno redovnom kontrolom vode za piće iz gradskog vodovoda (od fabrike vode do građana), već i redovnom kontrolom same akumulacije kao vodozahvata.  Zavod za javno zdravlje Užice je radio kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz gradskog vodovoda, po zahtevu JKP Vodovod Užice, jer je ugovor sa JKP Vodovod istekao krajem 2012. godine, kako se građani Užica ne bi  ostavili bez ovih analiza. Međutim, JKP Vodovod Užice nije zahtevao, niti je ugovorio  sa  Zavodom kontrolu vode iz akumulacije, a koja bi mogla ukazati na promene u kvalitetu vode i brojnosti algi. Republička sanitarna inspekcija, po Zakonu o vodama, ima nadležnost da kontroliše da li se ispitivanja  zdravstvene ispravnosti, kako vode za piće iz gradskih vodovoda, tako i vode iz akumulacije, redovno rade. Ova inspekcija takođe ima nadležnost da naloži da se  ta ispitivanja vrše i izrekne odgovarajuće mere, kao i   kazne  u slučaju nesprovođenja inspekcijskih naloga. Naša ustanova je osposobljena i akreditovana za analize vode za piće, što i radimo. Međutim, poslovi kontrole jezerske vode, a posebno u pogledu bioloških indikatora, zahtevaju zastupljenost drugih stručnjaka, pa vodovodi ove usluge obično ugovaraju sa Biološkim fakultetom ili sličnim institucijama. U situaciji kada se nije vršila kontrola vode sa jezera i kada evidentno postoje tehnički problemi u samoj fabrici vode na postrojenju Cerovića brdo, jasno je da je kod povećane brojnosti algi došlo do njihovog prodora u samu mrežu. U svetu se rizici procenjuju tako što se jezera redovno kontrolišu, i kada se broj cijanobakterija poveća preko 100.000 u 1 ml vodu, voda se zaustavlja za vodosnabdevanje. U našoj situaciji ove kontrole nije bilo i Zavod je morao krenuti od početka, da bi procenio rizike po zdravlje građana.
Zahvaljujući činjenici da Zavod za javno zdravlje Užice ima dipl. biologa i da spada među retke zavode koji rade biološke analize, Zavod je alarmirao sistem, uradio procenu rizika i predložio preventivno zabranu vode za piće. Međutim, od mase onih ljudi i institucija, koji nisu radili svoj deo posla, sav negativizam građana se ispoljio na one koji su radili svoj deo posla, tj. na one koji su na kraju lanca institucija koje su odgovorne za obezebđenje higijenski ispravne vode za piće. Posle smrti mog muža, ovo je bio najveći stres u mom životu. Kada nešto ne radite ili ne uradite, onda se i ne trebate stresirati. Ali u situaciji kada uradite sve što je u vašoj moći i radite požrtvovano, onda ste svakako izloženi stresu. Zavod nema ovlašćenja da natera odgovorne da kontrolišu jezersku vodu, nema ovlašćenja da proverava da li odgovorni rade ove analize, niti da ih kazni za to što ne čine. Zavod nema ovlašćenja da kontroliše zone sanitarne zaštite, da traži rešenja o zonama, da kontroliše one koji izbacuju otpadne vode bez prešišćavanja, zavod ne proizvodi vodu za piće... A koga su prozivali? A prozivali su Zavod, jer  nisu upoznati sa nadležnostima Zavoda.
U vreme vanredne situacije Zavod je svakodnevno kontrolisao kvalitet vode sa izvora Potočanje, sa koga su se punile cisterne, kvalitet vode iz 30 cisterni, kvalitet vode iz mreže sa aspekta bezbednosti za  korišćenje u sanitarno tehničke svrhe.  U tom periodu u našoj ustanovi je analizirano preko 1000 uzoraka vode za piće i preko 8500 parametara. Zavod je o svom trošku slao uzorke vode za piće i uzorke vode sa jezera u referentnu labotratoriju Svetske zdravstvene organizacije,  radi sprovođenja analiza na ostale toksine, s obzirom da se u našoj zemlji sprovodi analiza samo jednog toksina.
Na inicijativu Zavoda Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je organizovalo vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada u periodu od pojave problema sa vodosnabdevanjem. Na osnovu uvida u raspoloživu dokumentaciju Tim spoljnih stručnih nadzornika je utvrdio da je Zavod preduzimao sve aktivnosti u skladu sa pravilima struke i da je svojim postupanjem sprečio i isključio sve posledice neželjenih događaja i  omogućio da se rizici po zdravlje stanovništva svedu najmanji mogući nivo.
Nadamo se da će Osnovno javno tužilaštvo do kraja sagledati šta je koja institucija radila ili nije radila, a šta je trebala da radi i da će se utvrditi šta je prava istina.

5. Zbog problema sa vodom u medijima se pojavila loša slika o Opštini Užice,  Zavodu za javno zdravlje, Vodovodu ... Kolika je odgovornost Zavoda u celoj toj priči?

U proceni rizika po vodosnabdevanje krajem prošle godine, sve aktivnosti smo radili samoinicijativno, bez naloga na analize na biologiju. Od toga je sve krenulo i tada su zahtevane dodatne analize, kako bi se uradila kompletna dijagnostika na vrste i brojnost algi, a što je bilo neophodno za adekvatnu procenu rizika. Zahvaljući adekvatnom reagovanju Zavoda nije se desio nijedan slučaj obolevanja od bolesti koje se mogu povezati sa vodom za piće. Svetska zdravstvena organizacija je naše aktivnosti ocenila kao blagovremene, napominjući da smo predložili zabranu vode za piće na nivou srednjeg rizika. Međutim, SZO nije imala informacije o tehničkim problemima na samom postrojenju i da je zabrana na ovom nivou bila neophodna mera.
Loša slika o našoj ustanovi izazvala je reakcije naših zaposlenih i stručne javnosti cele Srbije. U tom smislu je organizovano više sastanaka na kojima su se prezentovala iskustva kao primer dobre prakse, radi edukacije drugih zavoda za javno zdravlje. Nedavno smo održali predavanje za specijaliste toksikološke hemije iz cele Srbije. Sekcija za higijenu Srpskog lekarskog društva je razmatrala izveštaj stručnjaka koji su sprovodili vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u našoj ustanovi i konstatovala da je urađeno sve po pravilima ove struke, i preporučila  da se na zajedničkoj sekciji za higijenu i epidemiologiju predstavi reagovanje Zavoda u ovoj situaciji, kao primer dobre prakse. Ovaj sastanak će biti održan 24. aprila na Zlatiboru sa namerom da se predstave iskustva naše ustanove sa pojavom cijanobakterije Plankthotrix rubescens u vodi za piće.

6. U Četvrtak 24. 4.2014. godine na Zlatiboru će biti sastanak Sekcije za higijenu i Epidemiološke sekcije Srpskog lekarskog društva. O kojim temama će te govoriti  i da li će mediji moći da prisustvuju sastanku?

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje Užice će članovima ove dve sekcije Srpskog lekarskog društva predstaviti svoja iskustva u vezi sa reagovanjem kod pojave cijanobakterija u vodi za piće u Užicu. Naime, predsedništva ovih sekcija, kao i članovi sekcije Higijene su razmatrali izveštaje naše ustanove  o aktivnostima iz tog perioda, konstatovali su da je sve urađeno po pravilima struke i zaključili da postupanje Zavoda, kao primer dobre prakse treba predstaviti što većem broju članova sekcija. Govorićemo o planovima reagovanja u situacijama poremećenog vodosnabdevanja, o sprovedenim laboratorijskim analizama, proceni rizika, saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, aktivnostima koje bi u budućnosti trebalo sprovesti u našoj zemlji radi prevencije ovakvih pojava. Mediji će svakako moći da prisustvuju. Predsedništvo i jedne i druge sekcije je raspoloženo i za izjave, a takođe je omogućeno i da novinari prisustvuju celom sastanku. Ovo može biti korisno i za medije, jer edukacijom predstavnika medija, edukujemo i građane. Našu životnu sredinu, pa i naše vodosnabdevanje možemo poboljšati samo uključivanjem svih sfera društva, institucija na republičkom i lokalnom nivou, udruženja, građana, pojedinaca... Zato nam mediji mogu biti od velike koristi.

7. Kakvo je trenutno stanje sa vodom , da li se može koristiti za piće?

Ispitivanju uzoraka vode za piće prilazimo sa velikom ozbiljnošću. Centralni vodovodi su uvek mač sa dve oštrice. Voda za piće u Užicu je trenutno bezbedna za piće na osnovu fizičko-hemisjkih, mikrobioloških i bioloških parametara. Kada se dese neke izmene, naša ustanova blagovremeno reaguje.

8. Za Vaš rad dobili ste i brojne nagrade, koja od njih Vam je posebno draga?

Posebno su mi drage nagrade Epidemiološke sekcije Srpskog lekarskog društva Srbije, od kojih se jedna odnosi na stručnu delatnost, a druga na naučnu delatnost. Značajna je i nagrada Oskar kvaliteta za poslovnu izvrsnost, koja je našoj ustanovi dodeljena od strane Fondacije za kulturu kvaliteta i poslovnu izvrsnost i Privredne komore Republike Srbije. Nagrada je dodeljena za liderstvo, partnerstvo i resurse, za koje je direktor jedne ustanove i najodgovorniji. Takođe smatram velikom nagradom uspehe mojih studenata, koji pod mojim mentorstvom na inostranim kongresima za svoje radove dobijaju nagrade, a takvih je u mojoj karijeri bilo više. Nagrade su mi i uspesi moje troje dece.

9. Koja je to poruka za sve čitaoce, a koja za Užičane?

 Nikada o nekome ili nekoj instituciji ne bih donosila mišljenje bez ličnog iskustva. Jako sam srećna što su Užičani prozreli namere  pojedinaca , koji su u prethodnom periodu pokušali, iznoseći neistine, dobiti političke poene. Ali, ne samo da ih nisu dobili, nego nisu opstali na političkoj sceni naše zemlje i našeg grada. Veoma je ružno zbunjivati građane osetljivim temama, kao što su zdravlje, ili rizici po zdravlje, a zarad svojih sitnih interesa. Naša ustanova se nikada ne bi igrala, tako ozbiljnim temama.

                                                                                 Tekst : N.K.
                                                                                 Fotografije :  Privatna arhiva

10 коментара:

Odlican intervju,sve pohvale !!!! Zorica

Odlicno objasnjeno. Bravo i za novinara i za profesorku!

Dugo bolji intervju nisam citala. Sve pohvale i za novinara i za dragu Biljanu. Pozdrav

Svaka cast !
Strucno i iscrpno objasnjeno za svakoga ,pa i za one koji ne zele da vide istinu.Ali,istina ispliva pre ili kasnije.
Zato,samo napred,kao ido sada !
Pozdrav iz ZZJZ Valjevo

Dolazi istina bice mnogo zapitanih ! Pohvale za intervju! I bravo za novinara koji je radio !

Nauka, struka pošten, odgovoran i savestan rad, a ne sitnosopstvenčki i kuloarski kalkulanti. To je naša budućnost. Zavod je opravdao i pokazao zašto trebaju uvakve institucije. Čestitke za direktorku i novinara. Pozdrav, D S

Bravo doktorka. Objasnili ste neke stvari !!!

Постави коментар