Пронађите чланак :

понедељак, 11. јануар 2016.

Катарина Обрадовић , новинарка : „ Спој традиционалног и модерног “


Новинарством се бави већ тринаест година. Скромна је, ненаметљива и образована. Изгара у новинарском послу и посебно воли да ради емисије уживо. Прошлогодишња је добитница награде „Чувар традиције“ . Иако живи у Београду, где успешно гради своју новинарску каријеру, није заборавила своје порекло .Чува и промовише традицију, корене, лепоте свог родног краја, младе, талентоване  људе , али и своје дете васпитава у народном духу. Новинарка,  Катарина Обрадовић, овом приликом открила нам је све о њеном приватном и пословном животу, о награди „Чувар традиције“ коју је добила прошле године за успешно промовисање Златиборског округа и правих вредности, о њеним будућим плановима,  а о љубави ка традиционалним вредностима каже :

- То носите  из куће. Задатак  родитеља је да деци  током одрастања, поред моралних вредности „пробуде“ и љубав према традицији (упознавање са традиционалном музиком, обичајима, вером, правим вредностима...)

Прошле године у августу добили сте награду „Чувар традиције Златиборског краја 2015.“  Какав је осећај бити власник овог ласкавог признања?

- Као некоме ко је рођен у Ужичком крају, а ко већ годинама због посла не живи тамо, овакво приазнање много ми значи. Често се сетим реченице: „Никада не заборави ко си и одакле си!“  Ово награда ће ме увек подсећати на то одакле сам и где су моји корени.

У својим емисијама увек представљате и откривате младе, талентоване  људе и праве вредности. Реците нам по ком принципу бирате госте .

- Увек се радујем када ми у госте дође неко млад, талентован, а ко је на почетку каријере. Мислим да је таквим људима на почетку потребан ветар у леђа и то да се за њих чује, а да за то можда и немају често прилику. Најчешће до њих долазим преко приватних контаката или захваљујући колегама из медија који су већ писали или причали о њима.


Реците нам кажете нешто више о својим новинарским успонима и падовима.

- Мислим да озбиљних падова није било, можда мањих турбуленција и  пењања степеник по степеник. Мислим да је новинарство посао у коме мораш годинама да ствараш контакте, радиш на себи, да никада нема предаха...

Емисија "Гранд магазин" коју водите емитује се свакодневно на Гранд ТВ. Емисија иде уживо и траје четри сата. Реците нам предности и мане посла којим се бавите.

- Волим „живу“ емисију, иако је то можда најзахтевнији формат који изискује велику припрему и одличан тајминг. Свиђа ми се та врста адреналина и спонтаности који нису присутни када се нешто снима, па касније монтира.

Са колегом Гораном угостили сте доста интересантних људи (глумачких легенди, признатих уметника, писаца...), међу којима су били и Злата Нуманагић и Раша Попов са којима сте причали на тему традиције, обичаја, прославе празника... Шта сте научили од те две легенде и какав је осећај разговарати са људима који су били већини младих узор у детињству?

- Од сваког човека може нешто да се научи, а поготово од сјајних и квалитетних људи какви су њих двоје. Чини ми се да смо са њима могли да причамо још сатима и да, ни нама, ни нашим гледаоцима, ни за тренутак не би било досадно.



Мајка сте једног дечака .  Васпитавате ли  дете у духу народне традиције?

- Наравно. Поготово ми је важно да научи све оне лепе обичаје које имамо за Божић, Ускрс, крсну славу и остале празнике.

Колико је  у Вашем "модном стилу" тј. одевању заступљена  народна традиција? (или Вам модни дизајнери и спонзори ТВ не остављају ту слободу?

- Искрено, волим бели вез, и на хаљинама, блузама, па је то најчешћи етно-мотив који је заступљен у мом одевању.

Какав је Ваш доживљај музике?

- Музика је саставни део мог живота. Сем што је велики део мог пословног окружења, слушам је и у слободно време. Слушам музику и док се спремам за посао, ево и док одговарам на ова питања, а добар провод не могу да замислим без музике. Једино што се музички жанрови смењују у зависности од доба дана и од тога да ли се одмарам или проводим. 

Пошто сте рођени у крају у коме се негује народна традиција игре, песме, исхране... која су то места која радо посетите када дођете у Ужице и на Златибор?

- Последње што сам посетила, а није било везано за породицу и фамилију је Потпећка пећина. Укус рибе коју сам ту пробала био је феноменалан. И препоручила бих најтоплије свима да је пробају ако их пут нанесе у овај део Србије.

Какве су Ваше импресије са манифестације "Сусрети на Змајевцу" на којој сте ове године добили награду „Чувар традиције?“

- Драго ми је да сам била део манифестације која има традицију преко 171. годину. Уживала сам у свему, од народних ношњи, преко дивних народних умотворина, музике и наравно, игре и кола из целе Србије. Све ми је било занимљиво и ново. Следеће године ћу сигурно опет доћи.

Ваши планови за будућност.

- Тренутно ми је каријера најважнија. Има још много занимљивих људи које бих волела да угостим заједно са колегом Гораном у емисији Гранд магазин која иде петком тачно у подне.


Текст : Немања  Ковачевић
Фотографије : Катаринина приватна архива



8 коментара:

Dobar intervju. Lepa devojka - mora kad je ercovka. Mića

Odlicna je gledam ponekad tu emisiju. Lepa si bravo za tebe.

Nemanji su svi doebri . Sve ljude ishvali !!!!! Pravi novinari i kritikuju.

Лепо збори младо девојче.

Ja sam bilA na toj manifestaciji i bilo je prelepo. Ona je uzivo lepsa. Bila je u nekoj zelenoj haljini i blistala je. U svakom slucaju zasluzeno priznanje.

Grandovka a tradicionalka???? O cemu vi to ????

Neco, tebi hvala za jos jedan interesantan intervju sa dragom nasom Kacom, a Kaci hvala sto nam u svojim emisijama pomaze da promovisemo nasu tradiciju i "Susrete na Zmajevcu" , i sada nam je jos draze sto smo je prosle godine nagradili, i sto je ona veoma rado prihvatila nasu nagradu.Zelja nam je da je sto vise mladih osoba ukljuceno u ono sto mi srcem radimo-OCUVANJE SVOJIH KORENA I SVOG IDENTITETA!JEDINO TAKO MOZEMO ZIVETI I STVARATI!!! Hvala jos jednom!!!

Bravooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Постави коментар