Пронађите чланак :

недеља, 3. април 2016.

Тако то раде Легенде!




Говорећи о уметности преживљавања познати певач каже да је на време  научио логику преживљавања наглашавајући да су добра намера и здрав резон кључ успеха .

Какви су Ваши утисци од вечерас ?

- Одлични. Увек се радујемо доласку у Ужице. Овдашња публика није размажена, већ захтевна и изверзирана да од нас извуче максимум. Њен аплауз мора да буде апсолутно заслужен. И то је дивно, јер  у последње време нам се дешава  да на  концертима буде превише еуфорије што није добро, јер може да утиче на  квалитет. 

 Колико је тешко трајати, а притом очувати репутацију и квалитет у овим незгодним временима?

- Све оно што је превише заступљено у медијима на агресиван начин  на крају испадне крајње  дегутантно. Извикано и безукусно! Већ година свуда шиба просек, а квалитета је све мање. Зато је духовна мобилизација неопходна. Потребан је стваралчки рад, искрена емоција и јасан непристанак на шунд. Само овакав став води бољитку! 

  И Ви сте били жртва сензационалистичких наслова и „ жутих “ медија. Је ли Вас некада погоди када у медијима прочитате нешто о себи , а што није истина ?

- Било је разних наслова и неистина. Прогониле су ме неправде. Али сам увек умео да подвучем црту и да  идем даље... у стваралачки занос. Налазио сам инспирацију и подршку у драгим људима, публици... породици.

Када смо већ поменули породицу , чини ли Вам се да је она неопходна оаза без које данас уметник тешко опстаје?

-  Наравно. Љубав је основни услов свега. За мене је брак круна љубави. Не некакав бирократски уговор и мртво слово на папиру већ јака енергија  која временом  треба да добија на пуноћи и да води обостраном поштовању.

 Али чини се да се ово поштовање  све више редукује и потискује?

- Морални дефетизам узима све више маха. Људи су мање посвећенији једни другима. Расте саможивост на уштрб алтруизма. Овај тренд је евидентан на свим пољима живота. У царству фејсбука, интрентета, паметних телефона млади постају лак плен савремених планера живота. Недостаје им снага за живу реч. Но, наравно није све изгубљено иако је  романтизам како изгледа данас најскупљи спорт. Наиме, још увек има играча. На нашим концертима још увек се  нађе неки младић који запроси девојку. Баш као у стара добра времена!

Значи треба нам више прича о социјализацији...

- Јасно. Кажу да се дете формира до седам, осам година, јер је  до тада  већ изграђен његов лични образац. Све остало је надоградња. Какав ће архитектонски  облик да настане то зависи од много чега али пре свега од породице. Она је најважнија карика. Зато је треба оснажити како би имала снаге да изнедри здрава поколења.

Могу ли уметници да помогну на овом задатку?

-  Сматрам да не само да могу већ су и преко потрeбни. Давно је речено да су песници и писци свест народа. Како је говорио Достојевски уметност ће спасити  свет. Ствараоци на пољу лепог доприносе духовном опоравку народа. Доприносе његовом емотивном зрењу и отрежњењу.

Када сте дошли у Легенде, јесте ли предпоставили шта естрада и популарност носе са собом ?

- Искрено нисам. Висока цена овог посла је одвојеност од породице,  и то је оно прво за шта плаћаш цех. А онда долазе незгодни ветрови  саткани од сујете, неправде, лажи и многао чега ружног. Временом схватиш да је то део посла и научиш да живиш са тим.

Али и после двадесет седам година још увек сте на сцени.

-Да, јер сам на време  научио логику преживљавања. Добра намера и здрав резон је кључ успеха! Тако раде Легенде!

 Шта је то што често саветујете Вашем детету, а што би уједно могла да буде порука и свим нашим читаоцима ?

- Будите своји. Не лажите себе ни друге. Носите часно свој крст и узрастајте у врлинама! Не радите другима , оно што не би сте волели да други раде вама. Ако кренете са овом основом и следите овакав  духовни  компас, нећете залутати.



Текст : ВЕСТИ ( Немања Ковачевић)

0 коментара:

Постави коментар