Пронађите чланак :

среда, 17. мај 2017.

Оливера Катарина, Миланка Карић и Јасна Кочијашевић овогодишње добитнице награде за трајан допринос очувању традиције


                                                                 принтскрин Youtube 

 Сваке године у августу прве недеље после Илиндана село Рожанство постаје прекрасна оаза лирско – епске ритмике. Чују се трубе, беседи и поје. И тако већ 173. године. И то је једна од најстаријих манифестација очувања традиције у нашој земљи.

 Од 2014. на тој манифестације се додељују награде „Чувар традиције“ , а од прошле године и награде за трајан допринос очувању традиције. Први лауреат који је понео ову награду је Нена Кунијевић, уредник , редитељ и сценариста РТС-а.

 Жири у саставу: проф. др Весне Васовић (председница жирија), новинара – водитеља Немање Ковачевића (првог добитника признања „Чувар традиције“) , гђе Милунке Хаџије (Председнице ТД " Извор Змајевац" и организаторке ове манифестације)  једногласно је потврдио да ове године награду за трајан допринос очувању традиције понесу уметнице Оливера Катарина , Јасна Кочијашевић и Миланка Карић, са образложењем да заслужују да се приброје онима који су оставили трајан белег на нашем традиционалном уметничком небу.

                                                                 принтскрин Youtube

Оливера Катарина је изразила жељу да награду прими раније у емисији „Жикина Шареница“  и после уручења награде, истакла је :
-        
      -   Заиста сам поласкана, јер су мене иначе државне награде и признања углавном заобилазиле. Зато ми је ова награда посебно важна. То је признање мога краја. Она за мене има непроценљиву вредност. Председник жирија проф. др Весна Васовић из Ужица ме је изузетно обрадовала када ме је обавестила да сам избрана и објаснила разлоге за доделу овог признања. Рекла је између осталог: „Ви нисте трговали са својим националним осећањима. Искрено сте их живели на свим пољима живота. Постали сте синоним за побуну против дефетизма и прећуткивања. Борили сте се за аутентичност и српски уметнички дискурс. Зато смо вас убројили у јунаке нашег времена.“

                                                                 принтскрин Youtube

 Очувању традиције и обичаја, неговању старог начина певања на бас, извиком, оркестрима, трубачима, фрулашима, хармоникашима, стваралаштву писаца и песника  овакви догађаји дају могућност да се не забораве , да их млади упознају, воле и сачувају као драгоцено наслеђе предака и дар за потомство које на сопственим, дубоким коренима и предању треба да саграде своју квалитетну будућност.

 Манифестација се ове године одржава 6. августа са почетком програма очувања традиције од 15 часова, а организатори су ТД "Извор Змајевац" у сарадњи са ТО "Злтибор".










                                                                                                                                    
                                                                                              Текст:    НМЕДИА
                                                                                             Фотографије :  Принтскрин Youtube


0 коментара:

Постави коментар