Пронађите чланак :

среда, 24. мај 2017.

ЕКСКЛУЗИВНО : Оливера Катарина заблистала на црвеном тепиху и поручила : „ Радуј се Србијо“



На овогодишњем 70. Канском филмском фестивалу, вечерас је у угледном програму "Кан Класик", приказан један од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије, редитеља Александра Саше Петровића "Скупљачи перја". Нове копије филма, за потребе „ Кан Класика“, урадила је са великим напорима и упорношћу Југословенска кинотека са енглеским и француским титловима.

Пре педесет година заједно са екипом филма, коју су чинили глумци Беким Фехмију , Велимир Бата Живојиновић, Гордана Јовановић, и редитељ Александар Саша Петровић , црвеним тепихом прошетала је и једна од најлепших глумица и певачица бивше Југославије Оливера Катарина.

Једина преживела глумица овог филма са великом буром емоција, после пола века са црвеног тепиха поручује:

"Узбуђена сам као некада. Радујем се новом сусрету са овдашњом публиком. Навиру сећања и успомене. Тужна сам што моје колеге нису овде са мном, а срећна сам што имам прилику да својим присуством подсетим на све њих и да нашу земљу представим у најлепшем светлу. Запевала сам свим срцем за колеге, за уметност, за живот, за Србију. Радуј се Србијо!!!" , истакла је Оливера.




Подсећамо, филм је режирао Александар Саша Петровић, а снимљен је 1967. године. Радња филма се базира на животу Рома у једном селу на северу Војводине, а  бави се и далеко сложенијим темама попут љубави, међуетничких и социјалних односа. 1967. освојио је Гран при жирија Филмског фестивала у Кану, а номинован је за Златну палму Филмског фестивала у Кану. 1968. номинован је за Оскара за најбољи страни филм, а 1969. за Златни глобус за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.



На јесен се очекује поновна биоскопска дистрибуцију филма у Француској која је заказана за октобар 2017.




                                                                                           Немања Ковачевић
                                                                               Фотографије : Стефан Урош Тешић

              Забрањено преузимање текста и фотографија.




1 коментара:

SVAKA POHVALA, a na tv nigde nema sa crvenog tepiha Olivere

Постави коментар