Пронађите чланак :

уторак, 19. децембар 2017.

Новогодишњи концерт Центра за Балканско културно наслеђе




У недељу, 17. децембра  у Етнографском музеју у Београду одржан је Новогодишњи концерт Центра за Балканско културно наслеђе. На концерту су се представили полазници радионица: "Музика кроз игру", "Певање", "Енглески уз музику", "Клавир", "Виолина", "Гитара" и "Удараљке".
  
Најмлaђи учесници изводили су композиције за децу, дечије песмице и тапшалице. Полазници етно курса изводили су традиционалне песме . На програму су биле нумере из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније.
  
Публика је имала прилику да чује и песме “на бас“, “на глас“, “канталице“, грокталице“ и друге карактеристичне вокалне облике, од којих се неки налазе на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије и листи УНЕСКО-а. Полазници курса удараљки свирали су ритмове Балкана, а полазници радионице гитаре извели су неке од најпопуларнијих композиција класичне и популарне музике.

Полазници Центра Балканско културно наслеђе су до сада имали бројне наступе у земљи и иностранству: Тодо Мундо фестивал, Фестивал Свет музике, Мајске музичке свечаности у Бијељини, Фестивал етнолошког филма и др.

Овим концером Центар за Балканско културно наслеђе још једном је доказао да праве вредности као што су традиција, изворна – традиционална песма и игра  још увек могу да врате људима осмех на лице у овим тешким временима, да се чувају и негују и да све нас подсете на непролазну истинитост Завештања великог жупана српског Стефана Немање који каже :

“ Песма, чедо моје, песма и свирка чине народ.

Свака птица својим гласом пева. И сваки народ има свој глас и своју песму по којој се познаје.

Зато љубите, чедо моје, своју песму и свирку као душу своју. И пазите добро да вам пред кућом никад не засвира туђа песма и не заигра туђе коло. „


                                                                              Текст :http://etnografskimuzej.rs и Н.К.

                                                                              Фотографије : Славица Милутиновић

0 коментара:

Постави коментар