Пронађите чланак :

четвртак, 16. август 2018.

Марија Трмчић, чланица градског већа задужена за друштвене делатности : Бахатост, или нешто горе ?!




ГРАДСКА ПОЛИТИКА


 „Ви можете да нас на пример  пријавите Агенцији за борбу против корупције, али нас врх Државе подржава“, истиче Марија Трмчић, члан  градског већа задужен за друштвене делатности града Ужица.

Лето је почело, а са њим и манифестације које се одржавају у ово доба године. По свему судећи изгледа да култура и традиција више нису у тренду. Бар се нама тако чини. Но, гђа Марија Трмчић, задужена за културу нашег града мисли супротно.  Како нам је објаснила, најављене манифестације јесу део културне политике али и наше традиције. Тако, манифестација „Жестивал“, (за коју је из буџета издвојена мистична сума) , представља како каже важан сегмент културе и традиције.

На основу којих критеријума и конкурса се бирају догађаји и манифестације који ће бити увршћени у програм Културног лета ?

-Конкурси за Културно летосу искључиво манифестације које су у организацији културних установа града Ужица, али и оне које Град препозна као традиционалне. На пример, Лицидерско срце  ове године обележава јубилеј од десет година. Захваљујући овој манифестацији  град је препознатљив и привлачи  људе из целе Европе и Балкана. Људи у том периоду остављају новац у нашем Граду, како у хотелима, тако и у ресторанима. Уједно се чува и промовише фолклорна традиција, не само једног народа , већ свих из региона. С тим у вези смо чак направили договор, да од наредне године они  имају своју засебну позицију, и да просто не зависе од конкурса.

Када смо већ код традиције, зашто су већином у избору програма запостављене манифестације које промовишу традиционалну (изворну, народну) музику, инструменталисте (трубаче, виолинисте, хармоникаше...), певачке групе?

-Свака установа има свој тип манифестација које организује , а што се тиче концерата то је све у организацији Градског културног центра и просто њихов програм се аутоматски усваја.

Ко је одговоран за организацију Културног лета ове године?

-Ранијих година је Туристичка Организација Ужица водила Културно лето“. Средства су била усмерана ка Туристичкој организацији. Наравно, ми имамо сталну сарадњу са Туристичком организацијом, али просто неке ствари морају да се раздвоје. Пошто се ово зове Културно лето логично је да нека установа културе управља и координира свим тим манифестацијама , а да то не буде Туристичка Организација Ужица која треба да се осврне на неке друге ствари. За Културно лето издвојено је 4,5 милиона динара с тим што је у оквиру тих средстава и концерт који се одржава за Нову годину.

Манифестација „Жестивал“ која уједно промовише и жестока пића организује се у склопу Културног лета. У медијима смо чули од Председника Скупштине да је он идејни творац те манифестације. Колико ће новца из буџета бити додељено тој „традиционалној и културној“ манифестацији, која је покренута пре две године и какав пример даје младима?

- Манифестација „Жестивал“ је фестивал неких традиционалних производа. Идејни творац манифестације јесте Председник Скупштине господин Бранислав Митровић, али Град Ужице је формирао и Организациони Одбор у оквиру Градске управе који одлучује и договара о тим стварима.

У својству већнице за друштвене делатности задужене за културу, образовање и спорт, подржавате организовање таквог фестивала у оквиру Културног лета ?

-Да. То се дешава у том периоду. То је основано са намером да буде фестивал жестина, међутим с обзиром да генерално није дозвољено по закону никаква јавна промоција алкохола, тај фестивал ове године обухвата и културне догађаје. Ту ће бити укључена и наша културно уметничка друштва, биће организовани концерти. Ових дана очекујемо програмску потврду ко наступа и када. Тачно да је то промоција жестоких пића, међутим ми не можемо да бежимо од једне ствари која је део наше културе. Можемо да бежимо од тога, али када одете у Грчку, они ће служити у оквиру чувених грчких вечери својим пићем – узом! Ми смо регија препознатљива по производњи, ракије, и када вам дођу гости са стране хоће да пробају ваш производ. Ја сам мишљења , а верујем да су то и већина мојих колега, да култура једног народа не подразумева само оно што ће се десити у Позоришту! Култура јесте  и тај гастрономски аспект! Дакле, наша култура је све оно што је изворно наше фолклор, храна, производи...

Да ли је организовање те манифестације у сукобу интереса?

-Ви исто то можете на пример да пријавите Агенцији за борбу против корупције, али врх Државе то подржава.

Какву поруку или поуку пружа ова манифестација младима?

-То је званично фестивал традиционалних производа и ужичке традиције! Но, могу бити укључени у оквиру  фестивала у будућности (наравно на предлог и новинара, људи из културе, или наших суграђана) и неке друге манифестције. Нпр. , развлачење кора за питу на Градском тргу, би била једна од могућих манифестација.
Дакле, што се фестивала тиче  за мене је то нешто  наше, народно и изворно!  

За ту манифестацију претходне године  издвојена je позамашна свота новца из буџета. Да ли ће ове године бити издвојена иста сума или ће се повећати?

-Сада не знам то прецизно. Постоји организациони одбор , од кога можете добити ту информацију.

Постоје ли програми који ће бити организовани за младе (средњошколце, основце) у оквиру Културног лета?

-Ја мислим да сте добили програм Културног лета. Верујем да има  нешто и за младе, почевши од позоришних предсава, концерата, представа на отвореном...

Недавно је на званичном сајту града Ужица објављено решење о финансирању пројеката за омладину у 2018. години. На основу чега је у АПР-у нерегистрованом Удружењу грађана „Шифт 2“ додедељена највећа сума од 200.000 динара?

-Удружења су сва доставила своје пријаве. Међутим, уколико неко пријави неку неправилност за све постоји могућност тј. системи како се новац враћа граду. За случај који помињете нисам знала, јер све организације су доставила тражена уверења... Наравно, то ћемо проверити! Могао је неко да подметне нешто, ал то ћемо баш да проверимо...

С обзиром да је у питању хуманитарни фестивал који траје два дана, и да нема неке велике трошкове као и да је хуманитарног карактера, на шта ће бити утрошен новац од 200.000 динара?

- Претходних година организатори тог фестивала су куповали опрему за болницу и о томе су обавештавали град као и Болницу. Они плаћају концерте и извођаче који наступају на њиховим концертима. Њихова обавеза је једино та. Затим, организују хуманитарни концерт. Мада деведесет посто извођача неће да дође из Новог Сада или из Београда да свира у Ужицу хуманитарни концерт без накнаде.

Шта милисте да ли тај пројекат заслужује да добије највише новца на конкурсу за Омладинске пројекте?

-Па рецимо да у том моменту заслужује, чим је тако додељено. Чланова комисије сад не могу напамет да се сетим, али била сам ја , била је Милица Тимотијевић, Љиља правник из Службе за друштвене делатности, и не знам даље напамет.

Да ли је реално у будућности одвојити културу и образовање од спорта?

-Да, требало би одвојити. Прво због обима посла, затим зато што већник који се налази на овом месту под великим притиском. Наиме, постоји велики број организација које обухвата овај ресор: спортске организације, спортски клубови којих има преко деведесет , потом  установе културе, сва Удружења и образоване институције.

Да ли је истина да је градоначелник Ужица Ваш кум и да сте на основу те линије дошли на ову функцију?

-По кумовској? Тихомир Петковић је кум.. Односно то јесте неко старо кумство, али нема директне везе са мном!  Заправо нисам дошла на такав начин. Не, апсолутно не! Хвала што сте ме то подсетили, али не уопште по тој линији.

Шта мислите је ли Ваша функција у сенци  Градоначелника Ужица?

- Не! Генерално биле какве одлуке не само везане за мој ресор, већ и за било који други доносимо на колегијумима, сви чланови Градског већа .
Одлуке које се тичу Градског већа доносимо заједно галасањем. Не сматрам да сам у сенци Градоначелника . До сада све моје идеје и сугестије су усвојене . Наравно оне које су биле оправдане. Трудим се да у области спорта , културе и образовања  дам свој допринос колико год то могу.

Колико сте до сада задовољни постигнутим?

-Врло кратко сам на овој позицији, тачније пет месеци. Први период мог рада овде је био усмерен на расподелу средстава на почетку године, јер сам у овај посао ушла баш у том моменту. Нисам, нормално могла толико да утичем на ту расподелу, јер су се те ствари разматрале раније.

Шта можете да кажете о сфери образовања.

-Могу да кажем да се прати  план и програм како наше Министарство прописује. Највећи проблем јесте простор. Школе су као што знамо прилично оштећене. У питању су адаптације за које  су потребна велика средства. Осим новца проблем је и време, јер школе могу да се сређују једино током летњег распуста, што ставара ризик да ли ће све бити завршено на време. Иначе, сада крећемо са реконструкцијом школе у Турици, а потом  је у плану сређивање Прве Основне школе. Прошли смо и на конкурсу швајцарске владе у области енергетске ефикасности. Одобрена су нам позамашна средства  са којима ћемо реконструисати наше градске школе! Поента није да све нашминкамо споља, већ да се створе одлични услови за нашу децу!

Колико су Вам познати проблеми у вези са кадровском политиком, односно да ли се поштује владина забрана запошљавања у јавном сектору. Има ли непотизма?!

-  Ја заиста нисам упозната са тим...
                                                                                                
                                                                                      Ужичка недеља/ Н. К.



1 коментара:

Osim neodoljivog Sivonje, koji su to hoteli u nasem gradu?!

Постави коментар