Пронађите чланак :

петак, 9. новембар 2018.

„Букет поезије“ осваја Србију





Музичко – поетско вече „Букет поезије“ одржано је синоћ у  читаоници Народне библиотеке у Осечини у Ваљеву. Било је како рекоше посетиоци прави мелем за душу.

 Овај уметнички  пројекат покренут на идеју новинара Немање Ковачевића, а по изузетном сценарију проф. др  Весне Васовић и музичке пратње чувеног Дргана Поповића – Курузлије и с правом слови за редак уметнички ужитак. Добро осмишљен текст, пажљиво одабрани стихови и непролазне музичке нумере петочене у складну целину показали су да народна култура још увек има непролазну вредност.



 „Ево, у ово време духовног метежа препуштања многим непотребним, туђим, често и опасним вибрцијама који немилосрдно шибају нашом друштвеном и културном сценом  решили смо да се ставимо у одбрану  изворних вредности какве су између осталог и наша песма и свирка. Пожелели смо да се  данас  дотакнемо душе и ту у том најтананијем атару  у коме столују: љубав... слобода, векови. част ... родна груда расетрамо бриге и зебњу и увеселимо дух. А како песма и музика имају продужено дејство ово пријатно осећање трајаће доста дуже.“- објаснила је проф. др Весна Васовић

Истакнути поборник и чувар традиције, новинар и водитељ Немања Ковачевић каже да овакви пројекти недостају нашој културној сцени:

- „ Поносан сам на  наше народно стваралаштво и сматрам да овај даровани букет стихова  српске  песничке ризнице представља наше нацинално благо које морамо да негујемо и чувамо од заборава. Реч је о важном задатку, коме се мора обазриво приступати и на коме се мора безкомпромисно истрајавати.“- наглашава Немања.





Музички педагог и  виртуоз речи и звука, Драган Поповић -Курузлија уместо коментара засвирао је „Тамо далеко“ и подсетио нас на Солунце и њихово завештање да чувамо и љубимо домовину као највреднији бесцени дар.



                                                                                                             
                                                                                Фото: Народна Библиотека Осечина



0 коментара:

Постави коментар