Пронађите чланак :

петак, 26. јул 2013.

INTERVJU: IVANA CVETKOVIĆ, PR FESTIVALA " LICIDERSKO SRCE "




1. Kako teku pripreme za V festival folklora " Licidersko srce" ? 
Pripreme teku po planu. Sa pripremom jednog festivala se počinje čim se prethodni završi i tokom godine se radi na tome, ali ovaj period je zaista sav u duhu festivalskih dešavanja. Naravno, nikada nije ni lako, ni jednostavno, ali zaista uživamo bez obzira na poteškoće.

2. Koliko dece će ove godine učestvovati i iz kojih zemalja?
 Ove godine je planirano učešće oko 700 mališana iz 8 zemalja, ukupno 20 ansambala. Sličan broj kao i prethodne godine jer je takav kapacitet smeštaja. Ove godine sa nama su deca iz Češke, Bugarske, Grčke, Turkmenistana, Turske, Republike Srpske i naravno najbrojniji su ansambli iz Srbije.

3. Na kojim mestima će se održati festival i koliko dana će trajati?
Festival traje 5 dana počev od 19. avgusta. Pored Užica, festivalski program će videti i stanovnici Bajine Bašte, Zlatibora, Kosjerića i Višegrada.

4. Šta je planirano  u programu za tih 5 dana koliko festival traje ?
 Pored festivalskih večernjih koncerata, postoje i brojni prateći sadržaji. Pre svega to su folklorne igraonice, izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, grnčarska radionica, Javna tribina na temu “Deca – čuvari tradicije”, humanitarna akcija i prodaja liciderskih srca, obilazak i poseta značajnim turističkim destinacijama Zapane Srbije, koncert grupe Moje tri… Veoma sadržajan i bogat program koji bi trebalo da predstavi Srbiju svim inostranim gostima, ali i da ulepša avgustovske dane svima koji ovaj program prate ili neposredno u njemu učestvuju.

5.  Naftna industrija Srbije već drugu godinu za redom je generalni sponzor festivala. 


Tako je, i jako nam je drago što je jedna tako velika i značajna kompanija prepoznala značaj ove manifestacije kako za decu i omladinu koja direktno učestvuje na festivalu, tako i na širi značaj svih aktivnosti u okviru festivala koje pre svega promovišu manifestacioni turizam i Srbiju kao kulturno-turističku destinaciju.






6. Koje će destinacije u okviru obilaska Zapadne Srbije učesnici festivala  posetiti? 
Pored svih kulturno-istorijskih spomenika u samom Gradu Užicu, naši gosti će videti i Mokra Goru - Bele Vode, Jatare i Drvengrad, Zlatibor, Andrić – grad, Most na Drini, Manastir Dobrun u Republici Srpskoj. Za učesnike festivaskog dana koji će se organizovati u Višegradu, planirana je i vožnja brodom od Bajine Bašte do Višegrada, planiran je obilazak Crkve brvnare u Sečoj Reci kod Kosjerića, zatim Potpećka pećina i Terzića avlija u selu Zlakusa.

7. Ko je idejni tvorac i organizator festivala? 
Idejni tvorac i organizator festivala je Udruženje građana „ERA“ iz Užica, naravno uz podršku Grada Užica, ali i opština Bajina Bašta, Čajetina, Kosjerić i TO Zlatibor. Suorganizator festivala je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu jer se deo programa odvija i na njihovoj teritoriji (u Višegradu i Andrićgradu). Takođe medijski pokrovitelji festivala su Javni servis RTS i Regionalna televizija LAV Užice. Volela bih da istaknem da je u samu organizaciju festivala uključen i veliki broj volontera – dece i omladine iz Grada Užica, koji veoma rado učestuju u svim aktivnostima koje se organizuju tokom festivala, a posebno žele da budu vodiči kako inostranim, tako i domaćim ansamblima. Iz ovoga se može videti da festival ne čine samo učesnici, oni čije ćemo programe videti na sceni, već i mnogi drugi koji će dati svoj doprinos u realizaciji ovog festivala.

8. Pre dve godine imali ste kao gosta festivala Njegovu ekselenciju Ambasadora Ruske Federacije, G-dina Konuzina, prošle godine festival je otvorio Sekretar Slovačke ambasade, a kakav je plan za ovu godinu?
 I ove godine su pozvani predstavnici ambasada svih zemalja učesnica, još uvek čekamo odgovore, i o tome ćemo obavestiti medije. A moram naglasiti da je ovogodišnji festival pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, G-dina Tomislava Nikolića, što svemu daje poseban značaj. .....
Ostaje samo da sve pozovemo na Festival „Licidersko srce“ od 19. do 24. avgusta! Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja!!!!
                                                                      Nemanja Kovačević




0 коментара:

Постави коментар