Пронађите чланак :

субота, 20. децембар 2014.

NEMAR, ALI ČIJI ?!!




EKOLOŠKI ĆORSOKAK
                            
“Glavni razlog zagađenja je rezultat dugogodišnjeg nemara”…  kaže Snežana Janjić , članica užičkog Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

 “ Oj, Užice, mali Carigrade !
   Dok bijaše, dobro ti bijaše....
          Sad se pušiš, ko' da šljive sušiš. ”

Nekada je bio divna zelena oaza ili sinomim zdravog života, a poslednjih godina Užice  je grad sa velikim ekološkim problemima. Od vodosnadbevanja , pa do aero - zagađenja koji je u poslednjih nekoliko dana nekoliko puta veći od dozvoljenog. U gradu sa više od 12 000  individualnih kotlarnica, i više od 14 000 vozila , slika svih nijansi sive boje  postala  je svakodnevnica. O merama  za rešavanje ovog problema  priča se godinama, ali do sada ovaj problem nije rešen. O celoj situaciji porazgovarali smo sa članicom Gradskog veća zaduženom za zaštitu životne sredine , dr Snežanom Janjić.



Užice je postao grad sa velikim ekološkim problemima, a prethodnih dana indeks zagađenja je bio 416, što je nekoliko puta veće od dozvoljenog ili opasna zona  za zdravlje građana. Koji je glavni razlog zagađenja? 

- Glavni razlog zagađenja je rezultat dugogodišnjeg nemara. Godinama unazad ,  dozvoljavalo se da se bez ikakve kontrole grade kuće, gde kome padne napamet, tako da su se naselja pretvorila u favele i kuće bukvalno stoje jedna  drugoj na krovu, a možda i na odžaku. Sa druge strane uradi se brana na Vrutcima , zatim poklonite brdo na ulasku u kanjon Djetinje , a pri tom niko ne uradi nikakvu procenu uticaja na životnu sredinu i krajnji rezultat svega toga vi sada ne samo da  vidite  nego i udišete.

 Koji je bio povod sastanka  sa predstavnicima republičke Agencije za zaštitu životne sredine ?

- Glavni razlog sastanka  bila je tema oko sanacije jezera i akumulacije Vrutci. Predlog službe za zaštitu životne sredine grada Užica  bio je da nam republička Agencija za zaštitu životne sredine  izađe u susret i da nam da informacije o izmerenim vrednostima PM10 čestica  i kvaliteta vazduha na vreme, kako bi mogli da blagovremeno reagujemo i damo upustva građanima.  Do sada je bila praksa  da se izmerene vrednosti očitavaju između petnaest i mesec dana od momenta merenja što nama , a i građanima ne znači ništa. Čitaoci će se verovatno zapitati, pa šta će nam ti podaci kad svi znamo da su prekoračene vrednosti? Moj odgovor je ustvari pitanje - da li više volite da dobijete informacije i rezultate na vreme ili  da  npr. puca brana na Vrutcima , a vi dobijete rezultate  petnaest dana posle toga ili što smo mi zahtevali tog momenta, pa da se sklonite što pre, jer u tom slučaju  šanse su velike da se spasete. Nažalost odgovor Agencije nije bio pozitivan.

  
Šta ste Vi kao članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine zahtevali na tom sastanku?

- Pa ovo napred pomenuto je zajednički zahtev i službe za zaštitu životne sredine i moj. Ono što je za mene poražavajuće je spoznaja da sistem ne funkcioniše. Ja volim da pravim poređenja sa mojom oblasti. Znate biohemičaru je posao da radi neke analize. Uvek kada je nešto od nalaza alarmantno, preskaču se sve moguće procedure i odmah se pozove lekar da se obavesti o tome. To je ono što sam ja od Agencije za zaštitu životne sredine očekivala. Alarm gospodo, alarm! Zovite nadležno Ministarstvo, hitan sastanak i republičkih i lokalnih činioca, plan aktivnosti itd. , a ne da dobijem odgovor dobro poznat na ovim prostorima - to nije naš zadatak.

 Šta se dobija statusom zagađene sredine?

 - Pod br. jedan - mora se republika uključiti htela to ili ne. To bi značilo pomoć  prilikom izrade  kratkoročnih i dugoročnih planova, i naravno značilo bi da imamo prednosti za projekte koje raspisuje nadležno Ministarstvo . Da imamo benefite što se tiče npr. cene struje na prvom mestu. Zašto ne bi gradovi sa sličnim problemom dobili struju po jeftinijoj tarifi?  Morale bi i neke zakonske olakšice da se naprave u ovim slučajevima, da se po hitnom postupku stavi na dnevni red republičkog parlamenta dopune zakona o zaštiti životne sredine pa da se daju veće mogućnosti lokalnoj samoupravi. Vi danas nemate mogućnost da na lokalu donesete odliku da ekološki inspektor uđe u privatno domaćinstvo i vidi šta se tu loži, ako mu privatno lice to ne dozvoli. Takođe dobili bi mogućnost uvođenja određenih taksi na određena vozila koja su u tranzitu. Dobili bi i republiku kao partnera, jer složićete se problem je toliko narastao uzajamnim nečinjenjem i nas ali i republike.

 Užičani su zabrinuti za svoje zdravlje i na drastično povećanje  obolelih od bronhitisa, astme i sličnih bolesti disajnih organa u poslednjih nekoliko godina . Koji su to saveti i preporuke za Užičane i Sevojničane ?

- Profesija iz koje dolazim i informacije koje imam o bolestima koje ste nabrojali mi daje za pravo da dam  radikalne savete Užičanima . Ne boravite napolju bez preke potrebe, nosite masku bilo kakvu, ne dozvolite deci da se igraju napolju, vodite decu u selo pa čak i do zatvaranja vrtića. Ali i zatvaranje škola u decembru koji se poslednjih godina pokazao kao najopasniji mesec za boravak u ovom gradu.

 Kada se očekuje rešavanje problema aero - zagađenja?

- Jasno je svima da je to proces , ali kad se pokrene lavina, pokreće se i proces.  U društvima kao što je naše gde je sistem fikcija, svaki pojedinac mora prvo da raščisti sa samim sobom -da li želi da nastavi kao do sada i da nastavi da živi zaleđen u sopstvenoj nemoći ili želi da se pokrene. Jer ako se svako od nas poziva na greške drugoga i drži po strani samo kao posmatrač i kritičar, od tog posla nema ništa. Vreme je da se izađe iz te faze.  Formiranjem Saveta za zaštitu životne sredine   daje  se mogućnost učešća građana u donošenju važnih odluka koje se tiču zaštite životne sredine. Kada postoji ovako telo, sastvaljeno od stručnjaka i predstavnika civilnog društva koje se bavi zaštitom životne sredine , pitanje je da li bilo ko od političara može doneti odluku ako se savet  ne složi sa predlogom. Tako da je to pravi put da se odluke ne donose na brzinu , nego da se zahteva procena  uticaja na životnu sredinu. Predstvanici mogu dati svoje ideje za pisanje projekata iz ove oblasti i mogu pomoći kod izrade istih, a to je najvažnije što budućnost traži od nas. Jer kada imate pripremljene projekte onda će te lako dobiti sredstva. U normalnim društvima izbori su način da sa nešto promeni. Ovde to nije slučaj jer je ponuda koju dobijete na izborima loša i zato je energija pojedinca bitna bez obzira na mesto sa koga deluju, bez obzira da li deluju sa pozicije glasača ili političara. Svi moraju dati sve od sebe, pa kada se te energije međusobno prepoznaju i spoje, tada se lavina pokreće.


Kada će se rešiti ovaj problem i da li će planirani ekološki savet biti zaista celishodno rešenje, ili puka kozmetička forma , ostaje da se vidi.



                                                  Tekst : N.K.
Fotografije: Snežanina privatna arhiva

0 коментара:

Постави коментар