Пронађите чланак :

среда, 24. децембар 2014.

УСПЕХ ПРОЈЕКТА " ПРОНАЂИ И КОРИСТИ ИНФОРМАЦИЈУ "



    Време интернета, бежичног преноса података, таблета, паметних телефона, паметних телавизора и осталих исто тако паметних уређаја. Информације свуда, на сваком месту и у свако доба. Значи ли то да смо медијски и информационо писмени?


    Разни уређаји у домаћинству и шире су олакшали живот људима и помогли им да ефикасније испуњавају своје обавезе. Брз пренос информација је помогао људима да буду обавештени готово у тренутку о разним дешавањима, али и да добију квалитетније знање са разних страна света, из разних области. И све би то било баш како треба да нису информације почеле да се гомилају и да понуда не  превазилази потражњу. Оваква појава у друштву довела је до тога да већина  корисника информација жели да што пре дође до жељеног резултата и  у тој журби не стиже да провери изворе са којих преузима садржај. Ово се најчешће манифестује код младих генерација, а то значи да користе само најелемантарније могућности претраживања.

   Препознавши тај проблем Драгослава Родаљевић и Бојана Маринчић из Народне библиотеке Ужице су дошле на идеју да напишу пројекат под називом „Пронађи и користи информацију“ и конкуришу код Министарства културе и информисања за финансијску подршку. Пројекат је намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа и запосленима у образовању и култури. 


     Његов главни циљ је да се претходно наведене групе  упознају са расположивим изворима научних информација у Србији и начином њиховог вредновања, као и повећање нивоа медијске и информационе писмености.
    По одобрењу надлежног министартсва и добијеној мобилној опреми кренуло се у реализацију пројекта путем одговарајућих презентација које су прилагођене горе наведеним групама.
      Презентације се састоје из два дела. Садржај првог дела односи се на   коришћење и претраживање електронског каталога (cobiss/opac), док је  други део усмерен на медијску и информациону писменост, комерцијалне и не комерцијалне изворе знања АСК-антологија српске кљижевности (www.ask.rs), Udacity (https://www.udacity.com, edX(https://www.edx.org), cursera (https://www.coursera.org) и друго.
    За сада су одржане четрдесет четири презентације у средњним школама, петнаест у основним , две за наставно особље и једна намењена стручном особљу запосленом у установама културе.
    Поред средстава од надлежног министарства, Народна библиотека Ужице је суфинансирала овај пројекат кроз средства потребна за штампање рекламног материјала и обезбедивши стручно особње за реализацију пројекта.

                                                                                                                         Текст : Б.М.

0 коментара:

Постави коментар