Пронађите чланак :

четвртак, 11. јун 2015.

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА „ НЕКО У НЕГДИНИ “

У  свечаној сали Града Ужица, одржана  је  промоција књиге песама „ Неко у  Негдини “ , ауторке Гордане Рогић.  


Још као девојчица, Гордана је била наклоњена писаној речи, отуда и њена одлука да постане професор српског језика и књижевности, да проучава књижевност, ствара је и преноси знање и љубав према књижевности на своје ученике.

Пред многобројном публиком, Миња Черњански, Јована Вукотић и Бојан Димитријевић казивали су стихове из збирке „Неко у Негдини“, Сара Матовић, ученица из Музичке школе, музиком је испратила сценски наступ рецитатора из Медицинске школе. Водитељ програма била је Кристина Ђајић. О књизи су, поред ауторке, говорили и издавач и рецензент – Милијан Деспотовић и рецензент – Валентина Златановић Марковић. 


Ауторка се публици обратила на почетку вечери речима из пролошке песме ове збирке (   „ Магија речи “ ).  Такође је истакла, да не би знала да је Неко , да није породице, пријатеља, колега и ученика, који јој свакодневно потврђују да је њена Негдина простор задовољства и среће.
„ Поезија Гордане Рогић је ваздух који она дише на плућа креативног процеса у коме се налази наличје оног кога треба препознати. Сва друга лица одавно имају виртуелни изглед. „ (Из рецензије „ Корак са временом “, Милијана Деспотовића)

Валентина Златановић – Марковић, магистар књижевноисторијских наука, рецензент књиге „ Неко у Негдини “ и редитељ сценско - поетског програма који су ученици извели пред публиком, написала је рецензију под насловом „Чудесна магија речи у поетском свету Гордане Рогић “. Валентина је публици у Свечаној сали говорила о поетском свету песникиње Гордане Рогић.
  „ Истински посвећени заљубљеник у поезију, у сусрету са стиховима песникиње Рогић,  најпре ће осетити смиреност, нежност, радост стварања, женственост, смерност, скромност. Та чаробна атмосфера поезије понудиће и покренуће у читаоцима све оно позитивно што и сама носи као аутентични знак:  и лепоту и доброту, и тиху тугу  и нејасни немир, и снагу и милост, и истину и љубав... „


На крају програма песникиња је говорила о инспирацији, њеном опредељењу за књижевност и тежњи ка уметности. Књига „ Неко у Негдини “ састоји се од неколико циклуса.  У књизи су љубавне, духовне и  мисаоне песме, песме које превазилазе простор и време.

„ Неко може бити онај кога познајемо, кога смо познавали и онај кога ћемо на нашем животном путу тек упознати, негде, у некој Негдини...“

 Негдина је по речима ауторке простор ка коме сви тежимо, онај који истражујемо, откривамо и чувамо од заборава...

Ова књига  прва је Горданина песничка књига, која је пре  званичне промоције имала и своја представљања у Српској Православној Цркви у Ослу, у Норвешкој, и  недавно у Ужицу.

Верујемо да ће у мислима свих оних који су присуствовали промоцији ово вече бити сачувано од заборава...


 






Књигу можете купити  у Кући чаја “ у улици - Жичкој  40.








Биографија песникиње:


Гордана Рогић  рођена је у Ужицу, 1985. године. У Крагујевцу је завршила Филолошко-уметнички факултет, на коме је дипломирала на групи за српски језик и књижевност. Запослена је у Медицинској школи у Ужицу као наставник и библиотекар. У школи руководи Рецитаторском секцијом и члан је Тима за културну и јавну делатност. Њене песме се налазе у разним часописима, нашим и међународним.


Текст : Н. Ковачевић
Фотографије: Приватна архива

0 коментара:

Постави коментар