Пронађите чланак :

недеља, 11. март 2018.

Скандал у Ужицу: Омладински клуб претворен у приватни медијски студио ?!




Да ли Нушић поново васкрсава и поиграва се са нама у 21. веку на вазда актуелне теме (администрације, права младих, лажи и истине) ? Или се оне збиља дешавају и данас?
Некада je ОМЛАДИНСКИ КЛУБ УЖИЦЕ  био  угодно технички опремљен простор (са 10 нових лаптопова, новим инвентаром...) место за окупљање и боравак младих који реализују своје идеје, друже се, бесплатно користе интернет, стичу нова знања на радионицама и семинарима....

Данас је тај простор претворен у импровизовани медијски студио који користи приватна медијска агенција „Zoom“ ?!

Питамо се, у време када су нам пуна уста правде, права, закона и „помоћи за младе“ , зашто се ово дешава ? И то у центру града Ужица , на другом спрату Градског културног центра. Коментаришући ову ситуацију чланица Градског већа задужена за друштвене делатности Марија Трмчић, каже:

-          -Омладински клуб је направљен и намењен за младе, као место њиховог окупљања, дружења, едуковања,  наравно и у будућем периоду неће бити спорно да га млади поново користе. Инвентар и опрема која се налазила у клубу мораће бити надомештена и враћена у првобитно стање. Важно је утврдити – ко и по ком принципу и по чијој дозволи користи тај простор. Доказе за правно покриће коришћења тог простора нисам пронашла. По закону, није било могуће тај простор дати некоме да га користи у приватне (пословне) сврхе. Градоначелник се слаже са мојим ставом да тај простор припада младима, јер је направљен са том наменом и да као таква траје и буде малдима на услузи. Ни он није упућен како се то десило, јер због обавеза не може да поседује све информације. Како се  простор налази  у центру града, у близини свих средњих школа  младима је ово веома користан , функционалан  простор, истакла је Марија.

На питање да ли  бивши већник за друштвене делатности  има одговорности за то, истакла је:

- Да ли је он директно дао дозволу или је продужио да не би улазио у конфликт са њима, , нисам сигурна, јер сам од недавно постављена на ту функцију. Можда је одговорност некога другог. Не знам. Свакако, ако је неко хтео да изађе пријатељима у сусрет морао је да изаће са неким покрићем и разлогом. Још једном напомињем да се мора испитати одговорност , начин како се то десило, морају се  расветлити услови под којима се  простор користи  и наравно важно је исправити грешку, зкључила је Марија Трмчић.

Дакле остаје нејасно , по чијој дозволи без икаквих правно валидних докумената ова приватна агенција и њен власник узурпирају простор намењен младима (који је иначе финасирао Град Ужице) и користе га у њима знане сврхе?

-Колико знам претходних година Омладински клуб је функционисао  тако што су млади организовали бројне радионице, курсеве страних језика ( енглески, француски, шпански и персијски) за младе који су били бесплатни, а уједно у том простору су се дружили и проводили своје слободно време .... Клуб је финансирао Град Ужице и он је био у њиховој надлежности. На челу клуба налазила се задужена особа, но када је она престала да ради и клуб је престао са функционисањем. Сећам се да је био комплетно опремљен техником, столовима, столицама, лаптоповима, флип - чартовима... Поједине лаптопове из клуба тренутно користи Град за своје потребе, а остали се налазе под кључем у ГКЦ. Инвентар не знам где се налази, нити ко га је премештао. Не постоји правна документација на основу које приватна медијска агенција "Zoom" сада користи тај простор, а не знам ни ко им је дао дозволу за коришћење истог. С обзиром да је клуб претходних година био у надлежности Града и бившег већника за друштвене делатности, најбоље је да се обратите њему, истакла је директорка ГКЦ Ужице Јелена Васовић.


Одговор бившег већника Петра Благојевића  такође је у знаку одбијања одговорности : „ Не знам ништа о томе. Mислим да је то питање за директора Градског културног центра и за Надзорни Одбор установе Градски културни центар која управља тим простором. Заиста, не знам ништа о томе, нити ко им је дао дозволу да користе тај простор“.

За одговор власника приватне медијске агенције „Zoom“ остали смо ускраћени , јер до објављивања текста на наша питања нисмо добили одговор .

Дакле, остаје да се види да ли ће наше указивање на ову недопустиву ситуацију донети повољан исход, потаћи одговорне и коначно помоћи младима да врате свој простор.                                                                                                                                           

                                                                                                                        Н.К.














0 коментара:

Постави коментар