Пронађите чланак :

среда, 5. фебруар 2014.

BOJANA MARINČIĆ , BIBLIOTEKARKA : " SVETU SE NE MOŽE UGODITI, ALI NAJLEPŠE JE RADITI SA LJUDIMA ! "




1. U kojim ste  oblastima radili do sada?

U Narodnoj biblioteci Užice radim punih šest godina. Pre toga sam radila u ugostiteljstvu, turizmu, prosveti, a bavila sam se i socijalnim radom. 

2. Vaš posao podrazumeva kontakt sa ljudima. Je li teško  raditi sa njima?

 “Svetu se ne može ugoditi” kaže narodna priča. Naravno, nemoguće je ispuniti očekivanja svih korisnika, ali ukoliko volite ljude i rad sa njima predstavlja zadovoljstvo. Mislim da je ključna stvar komunikacija, a pored toga i atmosfera koja vlada u jednom kolektivu.

3. Koje su mane, a koje vrline posla  kojim se bavite?

 Najveća mana ovog posla je predrasuda o samom radu u biblioteci. Opšte mišljenje je da posao bibliotekara podrazumeva samo iznajmljivanje knjiga. Istina je totalno drugačija. Mislim da je ovo jedini posao u kome se mnogo razlikuje ono što moje kolege i ja radimo od onoga što korisnici vide. Finale usluge jeste zadovoljan član sa knjigom u ruci koju je želeo da pozajmi ili pouzdanom informacijom koju može da iskoristi. Najlepši deo posla je dostupnost velikog broja informacija koje se mogu iskoristiti kako za  stalno usvršavnje, tako i za zabavu, naravno i neposredni kontakt sa ljudima.



4. Mislite li da će elektronska knjiga zameniti tradicinalnu?

Ne mislim da će se to uskoro desiti. Ljubiteljima tradicionalnog štampanog izdanja ništa ne može zameniti osećaj držanja knjige u ruci. Prednosti elektronske knjige jesu brojni: zauzima manje prostora, možete skladištiti veliki broj publikacija u njenu memoriju , font se može prilagoditi svakom čitaocu po želji. Ovo je veoma bitno ljudima koji često putuju. Mane koje idu u prilog štampanim knjigama, odnose se na osetljivost i kvalitet samog uređaja kao i činjenica da baterija ima ograničen broj sati posle kojih uređaj mora da se puni. U budućnosti, predviđeno je stvaranje hibridnih biblioteka čiji će fondovi predstavljati spoj gore pomenutih inovacija i tradicije.

5. Ima li nekih anegdota iz Vašeg  radnog okruženja, bilo od strane korisnika ili zaposlenih?

Brojni su lapsusi vezani za imena autora i naslove knjiga: Muson (Gijom Muso),  Crkva na obali (Katedrala na moru), “..stavite to pored Stinga, pardon, pored Stivena Kinga” i mnogi drugi. To je taj neposredni kontankt koji unosi živost u posao.  
.

6. Koji su vaši omiljeni autori i naslovi iz beletristike?

Moj omiljeni žanr je epska fantastika i drago mi je što ima sve više domaćih autora koji se bave slovenskom, a posebno srpskom mitologijom. Pored toga volim da čitam i istorijske romane, dobre komedije i satire. Omiljeni autori su mi: Dž.R.R Tolkin, Dž.R.R. Martin, Frederik Begbede, Aleksandar Tešić, Dejan Stojiljković, Ante Tomić, Mirjana Đurđević…

7. Kako sakupljate informacije o sadržaju knjiga koje čine fond Biblioteke i o onima koje tek tek treba  nabaviti ?

 Nemoguće je propratiti sve naslove koji budu izdati u toku godine. Samo Laguna je pre dve godine do Sajma knjiga u Beogradu izdala trista šezdeset i pet naslova, a gde je ostatak godine i drugi izdavači? Shodno novcu koji dobijemo za nabavku, trudimo se da osavremenimo literaturu iz svih oblasti znanja. Kao bibliotekar morate biti dobro informisani, pratiti forume, blogove, razmenjivati iskustva sa kolegama i korisnicima, zbog povratne informacije, jer niko nije u mogućnosti da pročita sve knjige u  Biblioteci.

8. Kako provodite Vaše slobodno vreme?

 Slobodno vreme najradije provodim sa porodicom i prijateljima. Volim da čitam, da gledam serije i filmove putem interneta. Sadržaj televizijskih kanala retko pratim. Posećujem društvene mreže, naročito facebook. Redovno prisustvujem kulturnim događajima u gradu , a omiljena su mi druženja u ugostiteljskim objektima u kojima se organizuju nastupi rock grupa.



                                                                                                  Tekst : N.K.
                                                                                                  Fotografije : Bojanina privatna arhiva 




0 коментара:

Постави коментар