Пронађите чланак :

понедељак, 20. јун 2016.

Јелена Васовић , чланица Градског већа : " Млада и одговорна "



Навикли смо да на позицијама градских већника виђамо људе у зрелим годинама који се годинама баве политиком, међутим  Јелана Васовић  имала је срећу да као млада девојка после завршених студија  добије заслужено место чланице градског већа града Ужица . У претходном периоду забележени су њени бројни успеси, али и њена борба да култури, образовању и спорту врати сјај који заслужују.  У периоду од како је на тој функцији  доста је радила, често је путовала,  разговарала са људима из области у којој дела , сусретала се са представницима надлежних  министарстава , решавала проблеме ... Њени први резултати, утисци, намере – повод су овом разговору.

Откуд  жеља за бављење политиком?

-Након завршеног Филозофког факултета у Београду, одлчила сам да одем у Норвешку и да тамо живим. Током студирања завршила сам курс норвешког језика, положила сам државни испит за лабораторијског техничара и припремала документацију за нострификацију дипломе са средњом школом, са којом бих радила  у тој “држави благостања”. У прилог  је ишло и то што сам за дипломски одбрала баш државу Норвешку (тема дипломског рада: “ Развој, детерминанте и карактеристике система образовања и васпитања у Норвешкој ”) па ми је много помогло  да кроз вишемесечни рад упознам историју, културу, економију… функционисање и системе (образовања) ове земље. Међутим, вратила сам се у своју земљу. Након рада на пројекту ЕУ – Функционално основно образовање одраслих, затим рада у Центру за социјални рад у коме сам стекла, доиста, значајно искуство, одлучила сам да се бавим политиком. Зашто? Сматрала сам да имам довољно енергије, снаге и  жеље да се борим и да неке ствари променим у свом граду. (Определила сам се за ону политичку опцију која пружа могућност и која даје шансу младим људима који желе промене  у свом граду и у својој земљи. За партију у којој је примарна стручност , образовање и која се залаже за то да само радом и упорношћу можемо променити ствари на боље. )

Млади сте. Како сте се снашли на функцији градског већника задуженог за културу, образовање и спорт и на чему се базира Ваш рад ?

- Имам  тридесет година, а политиком сам почела да се бавим пре три године. Једна сам од оних који су прво завршили факултет па ушли у политику, а не обратно. То што сам млада ушла у политику не треба посматрати кроз призму негативног. Политиком и треба да се баве млади и енергични људи који ће се свакодневно борити за боље сутра. А и на младима остаје свет. Мислим да сам се добро снашла на функцији Градске већнице задужене за културу, образовање и спорт. Мада, није захвално говорити о свом раду. Постоје људи који то процењују. Но морамо бити објективни, а стално тежити  ка бољем. Ресори за које сам задужена обухватају све установе културе, све вртиће, основне и средње школе, све спотске клубове и удружења у нашем граду, али уз добру организацију, упорност и посвећеност послу све може да се постигне. Мој рад се базирао на постављању приоритета. Наравно, увек се дешавају неке непредвиђене ствари које у ходу треба решавати. Суштина мог рада била је и да остварим што бољу комуникацију са недлежним министарствима, као и са свима са којима директно или индиректно сарађујем на нивоу града.

Како изгледа план финансирања сектора културе, образовања и спорта у нашем граду ? Чему се даје приоритет?

- Што се финансирања културе тиче, морам да напоменем, да је Град Ужице један од градова у Републици Србији који издваја највише новца за културу, укупно 153 милиона динара. Такође, важно је да истакнем да наше установе културе редовно аплицирају на конкурсе надлежном министарству. Ове године било их је 29, а Град Ужице аплицирао је на један јако битан конкурс “Градови у фокусу”.

Образовање - Буџетом Града Ужица за 2016. годину предвиђени су текући трансфери основним школама у износу од 95 милиона, а капитални трансфер износи 20 милиона (17,8 милиона за инвестиције у 7 школа и за набавку опреме за 11 школа по 200.000 динара).
За средње школе текући трансфери износе 75 милиона, а капитални 3 милиона (за 6 школа по 500.000 динара).

Јако је важно изаћи на терен и на лицу места утврдити какво је тренутно стање. Раније се новац школама  “делио”  на мени крајње нејасан начин.  Сада је новац усмерен на оне школе којима је заиста потребан и у којима  треба заменити кров, подове, поправити  тоалете, оградити школско двориште ради безбедности деце, уградити лед расвету како би се смањили трошкови струје… Дакле, по приоритетима.

За спорт се у 2016. години из буџета Града издвојило 31 милион за спортске клубове и удружења на територији Града Ужица и 3 милиона за клубове на територији градске Општине Севојно.

Увек се може полемисати да ли је мало новца за културу, образовање и спорт, али једно је важно, а то је реално сагледавање ствари.

Како оцењујете Ваш досадашњи рад ?

- Оно што је до сада урађено – потписан је Посебан колективни уговор између Града Ужица и установа културе којим су установама дата већа права од оних која су им дата на нивоу Републике. После више година замењен је кров на Народној библиотеци, Јокановића кући и на меморијалном комплексу Кадињача. Покренута је иницијатива у надлежном министарству за оснивање Регионалног Завода за заштиту споменика културе у Ужицу (или издвојеног одељења). Уз подршку града , по први пут је организован  “Стапарски летњи фестивал” . У децембру месецу 2015. године као поклон Ужичанима за  новогодишње и Божићне празнике организована је изложба “ Пикасо у Ужицу ”. По први пут је организован дечји фестивал “ Чаролија ” у Народном позоришту. Успостављена је културна сарадња између Града Ужица и Зворника, заправо сарадња између Историјског архива Ужице и издвојеног одељења историјског архива у Зворнику, а са Пројектом “Подриње” – сарадња Републике Србије и Републике Српске. У склопу тог  пројекта приказана је и изложба Историјског архива Ужице  “50 година на Тргу партизана”  у  Зворнику. Успостављена је сарадња са Руским домом у Београду у области културе, образовања… У нашем граду имали смо и сјајне концерте Руске академије Гнесинии.

Захваљујући Фондацији Ана и Владе Дивац и  Еуро банци који су донирали 60.000 евра, и уз подршку Града Ужица у износу од 1.200.000 динара направљени су нови тоалети, реновирана и опремљена три кабинета у “ Првој основној школи Краља Петра II ”. По први пут у 2016. години Град Ужице доделио је захвалнице за Светог Саву најбољим просветним радницима. Једну захвалницу за најбољег из предшколске установе, другу за најбољег просветног радника основних школа и трећу захвалницу постхумно.

Скупштина Града Ужица 23. децембра 2015. године  усвојила је једногласно Програм развоја спорта Града Ужица 2015 - 2018, који је похваљен од стране надлежног министарства и узет као добар пример који ће применити други градови.  У фебруару месецу ове године, Град је донео одлуку да ће стипендирати наше најбоље спортисте Оливеру Јевтић  и  Милоша Зарића у трајању од 8 месеци у износу од 60.000 динара све до њиховог одласка у Рио Де Женеиро.
После четири  године у сарадњи са БК «Ере» огранизована је бициклистичка трка деце од I до VIII  разреда у циљу промоције школског спотра, здравог начина живота и самог превозног средства који не загађује животну средину. 


Колико сте задовољни положајем културе у нашем граду ?

- Град Ужице издваја доста новца за културу и у поређењу са другим градовима Републике Србије, задовољна сам културом у нашем граду. Наше Народно позориште освојило је  специјалну награду на  61. Стеријином позорју у Новом Саду. То је понос свих нас Ужичана, а наравно и мене која сам задужена за културу.  Важно је да напоменем, да је то признање за њихов рад али и за град који их подржава.


Ужице је раније било препознатљиво по бројним културним манифестацијама, међу којима има и оних које полако бивају заборављене. Којим манифестацијама ће те вратити стари сјај и како ће изгледати будући имиџ културе у Ужицу?

-Не бих говорила о томе шта је Ужице раније било, него о томе шта ће Ужице сутра бити. Истина је да манифестацијама које су заборављене треба вратити стари сјај, а нарочито онима које чувају и негују фолклорно наслеђе и традиционалне вредности , као део културног наслеђа Српског народа.  Трудићемо се да сачувамо традицију, а на граду Ужицу је да то подржи. За који дан биће завршени мурали у нашем граду, и Ужице видим  и као једини  ГРАД  МУРАЛА у Србији, али и град који негује праве вредности. Ужице мора и треба да буде препознатљиво на светској културној и духовној позорници.

У време популарисања и промовисања људи са моралне маргине друштва, како очувати статус и значај културе ?

- Културом!

Порука за младе.

-Ужице и наш крај су увек имали изузетне ствараоце у различитим областима. Обавеза нас је да учинимо све да млади људи своју будућност везују за свој крај, за своју земљу. Да бисмо успели да остваримо планирано, потребно је време, стрпљење, огромна енергија и снага како би се превазишли проблеми са којима се читаво наше друштво суочава. Образовање је најмоћније оружје које се може користити како би се променио свет.

                                                                                       Текст : Немања Ковачевић
                                                                                      Фотографије : Приватна архива

3 коментара:

Ne poznajem devojku, ali sam srećna što neko istinski voli svoj grad, ima mogućnost da utiče njegov razvoj i to čini, očigledno, sa uživanjem. Lepa priča! Odličan intervju!

Bravoooo .. Jelena odlična si !!!

Odličan intervju. Sve pohvale.

Постави коментар